Írd be, mit keresel:

Hamburger húsmentesen és egészségesen, céklával

Vannak, akik szentségtörésnek tartják a vega burgereket, mondván, hogy a hamburger húspogácsával az igazi és eredeti, mások viszont szívesen kóstolnak egészségesebb, zöldséges változatokat. Nyilván egészen más ízélmény, de vitathatatlanul isteni finom például a céklás változat, ami ráadásul fillérekből elkészíthető, a massza ráadásul napokig elvan a hűtőben, de akár le is fagyasztható.

Cookta - 2018.04.09.
Hamburger húsmentesen és egészségesen, céklával

A céklás burger azért mókás, mert színben hasonlít a húsra, nagyon jó szaftosra sül, vegetáriánusoknak vagy spórolósabb időkre nagyon jó alternatíva, ráadásul még a zöldségkerülő gyerekek is szívesen megeszik. Csupa zöldség, rost és vitamin, tehetjük buciba, de salátával, főzelék feltétjeként, fasírtként is tökéletes, diétás étrendbe is simán beilleszthető, sőt a tojás elhagyásával, 1 teáskanál chiamag és 2 evőkanál víz beáztatott keverékével készítve vegán változatban is készülhet.

Csupa zamatos zöldség, rengeteg egészséges és jótékony hatású alapanyag, praktikus és gyors összeállítás, alakbarát és kiadós, ez mind elég érv lenne, de a legfontosabb, hogy tényleg nagyon-nagyon finom!

Céklaburger

Hozzávalók:

  • 2 közepes nyers cékla
  • 1 kis cukkini
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg főtt csicseriborsó
  • 1 tojás – vagy 1 teáskanál chiamag 2 evőkanál vízzel beáztatva
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, nagyjából feldaraboljuk, és egy késes robotgépben finomra aprítjuk vagy nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, a hagymát és a fokhagymát 3-4 percig kevergetve dinszteljük rajta, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, és 5 percig kevergetve pároljuk. Ezután egy szűrőbe öntjük, hagyjuk lecsöpögni, majd egy fakanállal kicsit lenyomkodjuk, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.

Közben a csicseriborsót egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojást – vagy a chia-víz keveréket -, és egészen pépesre összemixeljük, majd egy keverőtálba öntjük a dinsztelt zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a koriandert, és egy spatulával alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy lenne, kevés zabpelyhet adhatunk hozzá, majd pogácsákat formázunk a masszából, és hűtőben 30 percet hagyjuk dermedni, összeállni.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a céklaburgereket oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük, majd ízlés szerint buciba pakoljuk humusszal, avokádókrémmel, salátával, friss zöldségekkel – vagy salátával, főzelék feltétjeként tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.