A vietnámi konyha remeke a banh mi, ez a gazdag szendvics, ami ma már világszerte kedvelt street food, különösen a húsimádók körében. Egy kis előkészülettel otthon is könnyedén elkészíthető, isteni finom, színes, gazdag, különleges.

A banh mi egy gyűjtőnév, és valójában szendvicset, pontosabban kenyeret jelent, és nem egy autentikus ázsiai étel, hanem a gyarmati időkre eredeztethető, és valójában francia hatásra született, köszönhetően a franciák kenyerének. Ez a szendvics ugyanis bagettel készül, és a belevalók között is találunk más fúziós alapanyagot, a majonézt, ami szintén európai gyökerekkel bír. A banh mi jellegzetessége, hogy általában többféle hússal és pástétommal készül, mindig van benne savanyított friss zöldség, sok csípős, és összessségében egy nagyon színes, gazdag, mutatós szendvicsféle.

Viszonylag sok összetevős, amiben vannak olyan egzotikusabb hozzávalók is, mint a szezámolaj vagy a halszósz, de ezeket érdemes beszereznie azoknak, akik kedvelik az egzotikusabb és ázsiai ízeket, mert kiadósak, nem romlanak, és más fogásoknál is nagy segítséget nyújthatnak, viszont maga a szendvics elkészítese nagyon egyszerű, és isteni ízkombináció a végeredmény.

Banh mi - vietnámi húsos szendvics

Hozzávalók:
A húshoz:

  • 30 dkg sertésszűz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál csiliszósz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál méz

A zöldségekhez:

  • 1 sárgarépa
  • 1 sörretek
  • 1/2 kígyóuborka
  • 1/2 dl fehérborecet vagy rizsecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csokor koriander
  • friss csili ízlés szerint

Valamint:

  • 4 kisebb bagett
  • 4 evőkanál majonéz
  • kevés csiliszósz

Elkészítés: A sertésszűzet vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt, a halszósz, a szezámolajat, a csiliszószt és a mézet, alaposan összeforgatjuk, és legalább fél órát hagyjuk pácolódni.

A répát és a retket meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, tálba tesszük, meghintjük a barna cukorral, meglocsoljuk az ecettel, felöntjük fél deci vízzel, összeforgatjuk, és hagyjuk 30 percet marinálódni.

A majonézet ízlés szerint kevés csiliszósszal kikeverjük. A koriandert nagyjából összevágjuk, a friss csilit felkarikázzuk, az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A bagetteket hosszában bevágjuk, szétnyitjuk, és 180 fokos sütőben kicsit megpirítjuk. Közben egy serpenyőt jó forróra felhevítünk, és a pácolt hússzeletkéket pár perc alatt átsütjük.

A bagetteket megkenjük a csilis majonézzel, megszórjuk az uborkával, megpakoljuk a sült hússal, majd mehet rá a leszűrt marinált zöldség, a koriander és a csili ízlés szerint.