Írd be, mit keresel:

Francia briós, a legfoszlósabb péksütemény

Nálunk a briós egy csigaformává feltekert édes kalácsos péksüteményt jelent, a franciáknál viszont nem a formát, hanem a sok vajjal készített tésztát értik brioche alatt, és sokféle formában készítik. Igazi ünnepi kalácsféle, fantasztikusan puha és foszlós, és nem nehéz elkészíteni, de csak ráérős napon álljunk neki.

Cookta - 2021.08.01.
Francia briós, a legfoszlósabb péksütemény

A briós lelke a vaj, mint annyi francia klasszikusnak, és tényleg csodát művel a kalácstésztával, de ennek megvan az ára. Egyrészt nagyon jól ki kell dolgozni a tésztát, ami ma már szerencsére nem bonyolult egy konyhai robotgéppel, másrészt érdemes tényleg hosszan keleszteni, mert a zsiradék miatt több időre van szükség ahhoz, hogy az élesztős tészta könnyűre és levegősre keljen.

A briós tészta nagyon lágy, érdemes formában sütni a kaláccsal szemben, így nem terül el, inkább fölfele nő: a legegyszerűbb, ha gombócokká formázzuk, és téglaformába rakva sütjük meg, majd tálaláskor akár szeletelve, akár a tésztalapdacsokat széttépdelve kínálhatjuk.

Francia briós

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3,5 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg lágy vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 cl langyos tej
  • 1 tojássárga a tetejére

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejjel elkeverjük, 5 percre félretesszük. Közben a lisztet egy keverőtálba tesszük, 3 kis mélyedést formázunk bele, az egyikbe a sót, a másikba a cukrot tesszük, a harmadikba beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a tojásokat, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgoztatni a tésztát. Amikor összeállt a tészta, 3-4 részletben hozzáadjuk a vajat, és tovább dagasztjuk 8-10 percig, amíg szép síma, selymes lesz. Ha szeretnénk, a végén beledolgozhatunk maréknyi mazsolát vagy 1 citrom reszelt héját.

A tésztát liszttel meghintett tálba tesszük, konyharuhával lefedjük, és szobahőmérsékleten 3 órát hagyjuk kelni – a sok vaj miatt sok időre van szükség, hogy a tészta a végén kellően levegős, könnyű legyen.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átdolgozzuk, 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gombóccá formáljuk, majd egy kivajazott, lisztezett téglaformába 8 tésztagombócot teszünk, a maradékot elosztjuk, és minden tésztára egy kis kontyot formázunk belőle. Tojássárgával lekenjük, és hagyjuk pihenni, amíg a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A brióst betesszük a sütőbe, és légkeverés mellett 25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, majd a sütőből kivéve óvatosan kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk kihűlni, hogy ne fülledjen be a finom péksütemény a formában.

Szeleteljük, és ízlés szerint mogyorókrémmel, krémsajttal, dzsemmel vagy akár csk egy kis vajjal kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.