Írd be, mit keresel:

Roppanós-krémes sajtgolyó – gorgonzolával és dióval

Kívül ropogós, belül krémesen lágy, isteni finom falatka a sajtgolyó, ami vendégvárónak, baráti beszélgetéshez, borozáshoz is tökéletes, de salátával vagy főzelék feltétjeként ebédre, vacsorára is jó rántott sajt helyett. Most gorgonzolával és diódarabokkal készült, előre elkészíthető, sőt akár le is fagyasztható!

Cookta - 2018.05.04.
Roppanós-krémes sajtgolyó – gorgonzolával és dióval

A gorgonzola egy zseniálisan aromás és olvadós olasz sajt, a kéksajtok családjába tartozik, akár a rokfort, a stilton vagy a márványsajt, nemespenésszel érlelt, és szerencsére ma már szinte mindenhol kapható lágyabb és érettebb, azaz dolce és piccante változatban is, ezt mindig feltüntetik a csomagoláson. Karakteres íze miatt kevés is elég belőle, és mivel könnyed olvad, ezért nagyon jó tésztaszószokba, rizottóba, rakottasokba – vagy például ebbe az isteni sajtgolyóba.

Ezeknek a ropogós-krémes falatkáknak nagy előnyük, hogy előre is elkészíthetjük, a hűtőbe vagy a fagyasztóba is tehetünk belőle, tálalás előtt pedig csak pár perc sütés lesz a dolgunk, és máris kész az aranyló sajtos golyóbis. Az alábbi recept egy jókora adag, az alapja sűrűre főzött besamel, amit gorgonzola és darabolt dió ízesít, és bundába forgatva sül tökéletesre, ropogósra, csábítóra.

Gorgonzolás-diós sajtgolyó

Hozzávalók:

  • 8,5 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 25 dkg gorgonzola – vagy más kéksajt
  • 2 marék dió
  • reszelt szerecsendió
  • 2 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • só, bors

Elkészítés: A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, átkeverjük, sárgásra pirítjuk, majd apránként felöntjük a tejjel, és kézi habverővel folyamatos kevergetve jó sűrű besamelt főzünk, közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá. Amikor már jó sűrű, hozzáadjuk a felkockázott gorgonzolás, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, majd a durvára vágott diót is hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzről levéve egy tálba átöntjük. Frissen tartó fóliával lefedjük úgy, hogy a fóliát a felületére nyomkodjuk, így nem bőrősödik meg, majd hagyjuk kihűlni, utána pedig legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen és formázható legyen.

Sütés előtt a tojásokat egy tányérba felütjük, sózzuk, villával felverjük, a zsemlemorzsát egy másik tányérba öntjük. A sajtos masszából diónyi golyókat formázunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd a tojásban, megint a zsemlemorzsában.

Egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, és a sajtos golyókat időnként megforgatva szép pirosra sütjük, majd szűrőkanállal kiemelve alaposan lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Azon melegében tálaljuk önmagában falatkának vendégvárónak, vagy salátával akár főételnek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.