Írd be, mit keresel:

Tavaszi maradékleves – mentsük a menthetőt

Rengeteg olyan dolog kerül egyenesen a kukába, amit még könnyűszerrel felhasználhatnánk, és nem feltétlenül spórolásból, bár az sem árt, hanem azért, hogy kellően megbecsüljük. A tavaszi zöldségeket illetően az embernek például megszakad a szíve, amikor a spárgák fás végeit levágja, vagy amikor látja a zöldségesnél a zsenge karalábék vagy retkek eldobott levelét... Érdemes megmenteni ezeket, mondjuk egy finom kis levesnek!

Cookta - 2018.05.22.
Tavaszi maradékleves – mentsük a menthetőt

Szó sincs róla, hogy szemétből főznék, de vannak dolgok, amiket érdemes átértékelni. Hatalmas például a leveles kell divatja, de közeli rokonát, a karalábé levelét egyszerűen kidobhuk, a legtöbben már a zöldségpultnál lecsavarják és eldobják, haza sem viszik, pedig finom és egészséges, ugyanígy a retek levele is vagy az újhagyma zöldje. Ha nem is fejedelmi vacsorát, de egy könnyű és friss tavaszi zöldséglevest összedobhatunk olyan alapanyagokból, amelyeket amúgy simán veszni hagynánk.

A minap spárga fás szárából, karalábé és újhagyma zöldjéből készült leves, ami egy tányérban gyűlt a hűtőben, hozzá még egy kis répa, tejszín és citrom társult, filléres és friss, könnyű kis leves, de ha például van csirkecsontunk, ami filézés után maradt meg, akkor még ízletesebb, de akár kiadósabbá tehetjük 1 marék rizs vagy köles hozzáadásával, de persze bármilyen zöldséggel gazdagítható. Egyszerű és nagyszerű, egy tányér meleg leves pedig mindig jólesik!

Tavaszi maradékleves

Hozzávalók:

  • 2 csomag zöld spárga fás szárvége
  • 2 karalábé zöldje
  • 1 csokor újhagyma zöldje
  • 2 szál sárgarépa – ha új és zsenge répánk van, annak a zöldje is felhasználható
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés: A spárgavégeket megmossuk, lábasba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, és forrástól számítva 10 percet főzzük. Közben a répát meghámozzuk, félbevágjuk, a karalábé és az újhagyma zöldjével együtt vékonyan felszeleteljük. A spárgavégeket szűrőkanállal kivesszük és eldobjuk, az ízük már a vízben, köszönet érte, majd a répát és a karalábélevelet beletesszük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és 10-12 perc alatt közepes lángon puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citrom reszelt héját, belefacsarjuk a levét, pici szójaszósszal és Tabascóval pikánsra hangolhatjuk, majd tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.