Írd be, mit keresel:

Álomfinom hideg meggyleves egészségesen

A meggyleves igazi magyar nyári klasszikus, rengeteg módon készülhet, a leggyakrabban habarással, liszttel és tejföllel vagy tejszínnel a nyerő a legtöbb családban. Mi most habarás nélkül, almával sűrítve, mézzel és joghurttal próbáltuk, kevés gyömbérrel - eszméletlenül finom és kifejezetten alakbarát!

Cookta - 2018.06.28.
Álomfinom hideg meggyleves egészségesen

A hideg gyümölcsleves igazi hungarikum, fura is, hogy eddig nem került fel a listára, de rajtunk kívül szinte senki nem készít frissítő és édes nyári levest gyümölccsel. A meggyleves pedig nálunk kihagyhatatlan klasszikus, de sokszor elég ízetlen és testetlen, talán ezért is kezd kikopni mostanság.

Ha otthon készítjük, akkor a legfinomabb, és érdemes egy kicsit egészségesebbre is hangolni: mi most habarás, sűrítés nélkül próbáltuk, almával és egy kis joghurttal, amitől testesebbé, krémesebbé vált, fűszerként pedig vanília és egy kis gyömbér került bele. Mennyei, pofonegyszerű, egészséges, ráadásul cukor helyett mézzel készült – így reggeli turmix helyett is isteni lehet, de desszertnek vagy a hagyományos módon levesnek is tálalhatjuk.

Hideg meggyleves almával és gyömbérrel

Hozzávalók:

  • 25 dkg meggy
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb alma
  • 2-3 evőkanál méz
  • diónyi gyömbér
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 dl joghurt
  • csipet só

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, kisebb kockákra vágjuk, a meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, a gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk. Mindezetek egy lábasba tesszük, felöntjük kb. 8 dl vízzel, és csipet sóval, valamint a félbevágott vaníliarúddal felforraljuk, 5-6 percet főzzük, amíg az alma lágyra puhul.

A gyümölcsös főzetből a meggy felét nagyjából kipecázzuk egy merőkanállal, majd a tűzről levéve a leveshez adjuk a joghurtot és a mézet, és botmixerrel nagyjából pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a félretett meggyet, és épp fél percet melegítjük, de nem forraljuk, nehogy kicsapódjon a joghurt, majd hagyjuk langyosra hűlni, végül a hűtőbe tesszük tálalásig.

Tálalás előtt átkeverjük, majd tálkákba merve tálaljuk, ízlés szerint pirított mandulával megszórhatjuk, vagy vaníliás cukorral elkevert joghurtot is a tetejére locsolhatunk, de magában is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.