Írd be, mit keresel:

Tökéletes bbq szósz házilag – ebben nincs műanyag!

A barbecue vagy bbq szósz mára már fogalommá és a legtöbb grillezős parti kötelező darabjává vált, amit legtöbben az egyenízű, bolti szósszal oldanak meg. Pedig igazából nagyon egyszerű házilag elkészíteni, sokkal finomabb, nincs benne semmilyen adalékanyag, kellemesen édes, gyümölcsös és pikáns egyszerre, és ami a legfontosabb: nem csak grillezéshez jó!

Cookta - 2018.06.30.
Tökéletes bbq szósz házilag – ebben nincs műanyag!

A bolti bbq szósz túl édes, ragacsos, tele van tolva kemikáliákkal – ízfokozók, adalékok, tartósítók és állományjavítók -, vagyis teljesen műanyag az egész, ráadásul sokszor szemtelenül drágák is. A házi változat jóval kiadósabb és tényleg pofonegyszerű, 5 perc munkával összeállítható, kicsit elrotyog a tűzhelyen, utána pedig akár több hétig is használhatjuk, és nem csak grillezett húsokhoz, hanem akár húsok, halak vagy zöldségek pácolásához, de akár még mártogatósnak is sült krumpli, friss zöldségek vagy falatka mellé.

A házi barbecue szószban az is jó, hogy saját ízlésünkre hangolhatjuk, édeskésebbé vagy savanykásabbá, netán csípősebbé tehetjük. Az alábbi egy édeskés és pikáns, gyümölcsös változat, amiben narancslé és almabor – de használható helyette almalé is – helyet kap, fantasztikusan jól passzol akár serpenyőben sütött natúr húsokhoz, de még sajthoz is, a vele pácolt csirkemell nagyon omlósra és ízletesre süthető, és persze a grillezett, igazi bbq húsoknak is eszméletlen jó fényes és fűszeres mázat ad, ha sütés közben időnként átkenegetjük vele.

Házi bbq-szósz

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 2,5 dl ketchup
  • 2 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 narancs leve
  • 2 dl almabor (cider), de akár almalé is lehet
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint kevés vagy több Tabasco szósz, esetleg csilipehely
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a narancsok levét kifacsarjuk.

Az olajat egy edényben felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, összekeverjük, és takarékon 30 percet gyöngyözve főzzük. Megkóstoljuk, ízlés szerint még ízesíthetjük, majd egy sűrű szitán leszűrjük, üvegbe töltjük.

Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe téve akár 2-3 hétig is eltartható, használható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.