Írd be, mit keresel:

Így lehet zöldebb a konyhánk, ami nekünk és a környezetnek is jó

A konyha az otthonunk és az életünk középpontja bizonyos tekintetben, itt készül a reggeli kávétól az esti nassolnivalóig minden, amit főzünk, eszünk, magunkkal viszünk, sőt gyakran itt is eszünk, itt gyűjtjük a szemetet, itt használjuk a legtöbb energiát a hűtővel, sütővel, robotgépekkel, és kis lépésekkel már sokat spórolhatunk magunknak és jót tehetünk a környezetünknek. Ehhez adunk most pár egyszerű, de könnyen kivitelezhető tippet.

Cookta - 2018.07.31.
Így lehet zöldebb a konyhánk, ami nekünk és a környezetnek is jó

1. Szemeteljünk szelektíven!

Sokan törekszenek arra, hogy minimalizálják a hulladékokat, és ez nagyon örvendetes, mert rengeteg szemetet termelünk, sokszor feleslegesen, de már azzal is sokat segítünk, ha szelektíven, szétválogatva gyűjtjük a műanyagot, a papírt, a fémet és az üveget, ezek nagy része újra felhasználható, vagyis így már nem minősül igazi szemétnek, új életet kapnak, ha tisztán kerülnek a gyűjtőbe, tőlünk pedig csak minimális odafigyelést igényel. Gyűjtsünk mindent egyetlen nagy zacskóban ezekből, majd szétválogatva dobjuk az erre kijelölt kukákba vagy gyűjtőkonténerekbe. Sőt: akinek módja van, a szerves hulladékot komposztálhatja is!

2. Minimalizáljuk az ételhulladékot!

Ételt kidobni a legnagyobb pazarlás, hiszen fizetünk érte, értékes tápanyag, és sokszor a maradék új életre kelhet egy-egy újabb fogásban. A legtöbb előkészített vagy főtt étel jól fagyasztható, de akár a zöldségeket is leforrázhatjuk, majd lehűtve, leszűrve bedobhatjuk a mélyhűtőbe, de a maradék tésztából, rizsből szuper saláta, a főtt krumpliból jó kis sajtos palacsinta vagy hercegnőburgonya készíthető, a maradék sült hús salátába csípkedhető vagy összeturmixolva egy kis tejföllel jó kis szendvicskrém lehet, de még a zöldséghulladékot is használhatjuk alaplé főzéséhez.

3. Okosan a hűtővel!

A hűtő és a fagyasztó a modern világ egyik legnagyobb áldása, ennek köszönhetően maradnak frissek az alapanyagaink, viszont állandóan működnek és folyamatosan energiát használnak. Nem árt tudni, hogy akkor fogyasztanak optimálisan kevés áramot, ha minél kevesebbet nyitogatjuk és nem álldogálunk előtte töprengve, hogy akkor most mire is lesz szükségünk pontosan, így egyenletes marad a belső hőmérséklet, és kevésbé párásodik, jegesedik is, ami csökkenti a teljesítményét, vagyis több energiát fogyaszt ezután.

4. Együnk kevesebb húst!

Vannak, akik képesek teljesen lemondani a húsevésről, ők a vegetáriánusok, sőt olyanok is, akik mindennemű állati alapanyagot, így sajtot, tojást, mézet is kiiktatnak az életükből, ők a vegánok, és kétség kívül nagy jót tesznek ezzel a Földnek, mert az állattenyésztés finoman szólva sem környezetbarát dolog. De aki szereti a húst, annak nem kell teljesen lemondania róla, tökéletes az is, ha csökkentjük némileg a fogyasztását, ami a szervezetnek és a bolygónak is jót tesz, így érdemes hetente egyszer egy teljesen húsmentes napot beiktatni, kétszer halat enni hús helyett, ami elsőre kihívásnak tűnhet, de megmozgatja a kreativitásunkat is, és új ízeket, egészségesebb fogásokat fedezhetünk fel!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.