Minden régiónak megvannak a jellegzetes kenyérféleségei, a batbout például a marokkóiak cuki kis serpenyőben sült mini pitakenyerük. Nagyon finom és mutatós, megtöltve partifalatnak is tökéletes, de csak úgy magában kínálva mártogatósokhoz, salátákhoz, grillezett fogásokhoz is nagyon jól működik.

Kétfalatnyi minizsemlére hasonlít a batbout, de mint a pita, ennek a belseje is üreges és levegős, ami szinte csalogat arra, hogy megtöltsük valamilyen szenvicskrémmel, felvágottal, sajttal vagy tonhalsalátával, de tunkoláshoz is ideális, ahogy piknikre, kirándulásra is.

Ezeket a kis cuki pitákat serpenyőben kell sütni, semmilyen zsiradék nem szükséges hozzá, könnyű és puha a belseje, finoman roppanós a külseje. Konyharuhába csomagolva 2-3 napig friss marad, de le is fagyaszthatjuk, könnyen felfrissíthetők pár perc alatt serpenyőben, mikróban vagy sütőben.

Batbout - marokkói mini pitakenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg búzadara
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • kb. 3 dl langyos víz

Elkészítés: A búzadarát és a lisztet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. Az élesztőt egy kis tálkában a cukorral és kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a liszthez öntjük, és elektromos robotgép dagasztókarjával, folyamatosan, apránként adagolva a vizet lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. A liszt és a búzadara fuggvénye, mennyi víz kell hozzá, ezért érdemes folyamatosan adagolni.

A tésztát pihentetés nélkül lisztezett felületen fél centi vékonyra kinyűjtjuk, és egy pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral kiszúrjuk, és egy liszttel finoman meghintett konyharuhára rakosgatjuk, letakarjuk, és 1 órát kelni hagyjuk.

Ha megkeltek, egy teflonserpenyőt szárazon felforrósítunk, és a mini kenyérkéket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Azonnal tálalhatjuk, de kihűlve is finom és puha!