Írd be, mit keresel:

Tejbegrízből isteni pohárkrém kókuszosan, mascarponés körtekrémmel

Szerintem nincs olyan, aki ne szeretné az egyszerűen és gyorsan elkészíthető tejbegrízt. Így a gyerekkori emlékeket idéző tejbegríz adta az ötletet, hogy kicsit továbbgondoljam, és egy finom pohárkrémként kínáljam ebben a nagy melegben.

Cookta - 2023.08.06.
Tejbegrízből isteni pohárkrém kókuszosan, mascarponés körtekrémmel

Ehhez a desszerthez a tejbegrízt nem simán, hanem egy kis kókusszal és vaníliával főztem lágyra, majd körtéből készült finom krémmel váltakozva kanalaztam a poharakba. A körtekrémet karamell, mascarpone és tejszín teszi egészen könnyűvé és selymessé, ízben pedig nagyon jól passzol hozzá a kókuszos tejbegríz.

Forrás: Kard Éva

A kókuszos tejbegríz már magában is nagyon finom, és valljuk be, igazán egyszerűen és gyorsan összedobható, de ezt az ízélményt csakis fokozni tudjuk a körtekrémmel, és jól behűtve isteni kanalazgatni való könnyű desszert a nagy melegben.

Forrás: Kard Éva

Kókuszos tejbegríz mascarponés körtekrémmel

Hozzávalók:
A tejbegrízhez:

  • 1 dl búzadara
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál barna cukor

A mascarponés körtekrémhez:

  • 2 db körte
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 evőkanál barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 dl fehérbor (vagy víz)
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés: A tejbegrízhez egy serpenyőbe tegyük bele a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd adjuk hozzá a tejet. Állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

A körtekrémhez a gyümölcsöt hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. Ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni. Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig, arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük. Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tejbegrízt és a mascarponés körtekrémet felváltva kanalazzuk a poharakba, majd díszítsük a félretett körtedarabokkal és citromfűvel. Az elkészült pohárkrémet ízlés szerint tálalhatjuk rögtön, vagy tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.