A zabkása az egészséges reggelik királynőjévé vált az elmúlt években, feltehetően egsyzerűségének, jól variálhatóságának és rengeteg jótékony tulajdonságának köszönhetően, de nem árt néha variálni, hogy mindig igazán élvezetes maradjon. Most egy sült változatot mutatunk, ami akár sütinek is beillik!

Isteni finom, nagyon egyszerű, tele van rosttal és jóféle energiával, mindent tud, amit egy könnyű, reggeli zabkása, és valójában akár nyersen is megehető, de megsütve sokkal illatosabb, kiteljesednek benne az ízek, és bátran bevállalható desszertként is süteménynek.

A "tésztába", ami valójában egy zabkása, pépesített banán kerül, ezért alig kell hozzá egy kevés édesítő, zsiradék és tojás sem szükséges hozzá, csak egy pici sütőport érdemes hozzáadni, amit amúgy nem tennénk a zabkásába, hogy kissé könnyebb legyen a süti textúrája. Most egy kis ropogós dió és áfonya került bele és rá, fűszerként pedig egy kis fahéj, tökéletesen összepasszolnak, de természetesen más gyümölccsel vagy csonthéjassal és készíthető, azért jó, ha van benne egy kis szaftosra sülő gyümölcs és némi ropogós, pirult magféle is. ;)

Banános sült zabkása áfonyával

Hozzávalók:

  • 10 dkg finomabb szemcséjű zabpehely
  • 2 teáskanál chiamag
  • 2 érett banán
  • maréknyi mazsola
  • maréknyi dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl (növényi) tej
  • 2 teáskanál méz vagy agave-, juharszirup
  • 10 dkg áfonya

Elkészítés: A zabpelyhet és a chiamaggal egy keverőtálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és 10 percre félretesszük, hogy egy kicsit megpuhuljanak, meg duzzadjanak. Közben a banánokat villával összetörjük, a diót durvára vágjuk.

A zabpehelyhez adjuk a banánt, a tejet, a sütőport, az édesítőt,és összekeverjük, majd a mazsolát, a dió és az áfonya felét is beleforgatjuk, és egy sütőtálba öntjük. Megszórjuk a maradék áfonyával és a dióval, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük.

Reggelire melegen vagy langyosan, desszertként hidegen tálaljuk, mindenhogy nagyon finom.