Isteni finom, lágy és könnyű kis spenótos-ricottás gombóc az olasz, pontosabban toszkán gnudi (ejtsd: nyúdi), ami nem más, mint a klasszikus ravioli vagy tortellini tölteléke magában kifőzve. Egyes legendák úgy tartják, túl finom volt a töltelék ahhoz, hogy tészta börtönébe zárják, más magyarázat szerint a lustaság szülte, hiszen lazán elengedhető így a tészta gyúrása és nyújtása, és mégis csodás fogás a végeredmény.

Mi egy harmadik magyarázatra vagy eredettörténetre szavaznánk, ha lenne ilyen, miszerint ez egy diétásabb és egészségesebb változata a töltött tésztáknak, hiszen csupa spenót és könnyű ricotta van benne, némi tojás és parmezán, és épp csak annyi liszt, hogy formázható legyen a keverék. Ráadásul gyors és egyszerű is, már ahhoz képest, mintha mi magunk készítenénk a tortellinit.

Toszkánában klasszikusan zsályás vajban megforgatva tálalják, páratlanul finom így, de ha nincs zsályánk, sima olvasztott vagy fokhagymás vajjal meglocsolva és kevés parmezánnal meghintve is tökéletes, érdemes kipróbálni!

Jó tudni!

A gnudi szó szerint meztelent jelent többes számban, ez a frappáns elnevezés utal arra, hogy valójában egy tésztamentes ravioli vagy tortellini töltelékéről van szó, csupasz változatban. ;)

Gnudi - olasz spenótos-ricottás gombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss spenót
  • 1 tojás
  • 35 dkg ricotta
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 2 púpos evőkanál liszt + a forgatáshoz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Valamint:

  • olvasztott vaj és reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, és sós, forró vízben feltesszük főzni, ha összeesett, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd alaposan kinyomkodjuk, és egy késsel finomra vágjuk.


Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, az olívaolajat és a lisztet, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, és alaposan összedolgozzuk.

A masszából evőkanálnyi adagokat veszünk, kézzel gombóccá formázzuk, és lisztbe forgatjuk.

Egy edényben bő vizet forralunk, sózzuk, majd a spenótos gombóckákat egyenként beletesszük, és néhány perc alatt megfőzzük, amíg a gnudik feljönnek a víz felszínére.


 

Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és olvasztott vajban megforgatjuk.

Azonnal tálaljuk reszelt parmezánnal meghintve, előételként önmagában is tökéletes, de ha főételként szeretnénk, köretet is készíthetünk mellé, itt quinoa és vajon párolt sárgarépa készült mellé.

A receptet köszönjük Marie-nak és Isabellának, akik elkészítették, lefotózták és elküldték!