Az egyik legjobb dolog, ami a sovány és semleges csirkehússal történhet, ha citrommal és olajbogyóval készítjük, mediterrán módra. Elképesztően finom, tele a nyár napfényes ízeivel, zseniálisan egyszerű és egyetlen edényben készül, sok munkát nem igényel, viszont omlós, szaftos és fantasztikus aromákat varázsol a tányérunkba.

A citrom és az olajbogyó gyakori alapanyag a Földközi-tengert övező országokban, hiszen ott helyben megteremnek, és húsos ragukba, sültek mellé is gyakran használják. A citrom savassága fellazítja a húsok rostjait, amitől szaftos és puha lesz, ráadásul frissé és könnyűvé is teszi. A marokkói konyha is előszeretettel használja, és az alábbi citromos-olajbogyós csirke az egyik leghagyományosabb és legkedveltebb fogásuk, ami tényleg isteni finom, és roppant egyszerűen elkészíthető.

A citrom és az olajbogyó mellett hagyma, fokhagyma, kevés pirospaprika, kurkuma és koriander is kerül be, amitől nemcsak elképesztő ízbomba lesz, de gyönyörű napsárga színt is kap, ráadásul egyetlen edényben elkészíthető. A helyiek hagyomnyosan sóban eltett citrommal készítik, de ennek hiányában friss citrommal is nyugodtan nekiállhatunk, garantáltan nem fog csalódást okozni!  

Marokkói citromos-olajbogyós csirke

Hozzávalók:

  • 6 darab felső csirkecomb - vagy bármilyen csirkealkatrész, amit szeretünk
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • jó maréknyi olajbogyó
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: Az olívaolajat egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a zúzutt fokhagymát, a koriandert, a kurkumát és a pirospaprikát, sózzuk és borsozzuk, hozzáafacsarjuk fél citrom levét, összekeverjük, majd a csirkehúst beleforgatjuk. Ha van időnk, lefedve 1 órára - vagy akár egész éjszakára - a hűtőbe tesszük, ha nincs, akkor akár azonnal nekiállhatunk, de jót tesz neki a pihentetés.

A lábast tűzre tesszük, és a csirkék mindkét oldalát kicsit lepirítjuk, közben a hagymát szálasra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, hagyjuk összeesni, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pároljuk.

A maradék fél citromot vékonyan felszeleteljük, és az olajbogyóval együtt a csirkéhez adjuk, és még 10 percet főzzük, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve ízlés szerint párolt rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.