Egyik kedvenc szakácsom Anthony Bourdain. Imádom a fickót, bejárta az egész világot, és nem finnyáskodott, akármit tettek elé. Persze jó szakácshoz méltóan sok időt eltöltött Franciaországban is, hiszen az az igényes kulinária hazája.

Készítettem tőle már több ételt, az egyik legjobb a tartiflette, ami a franciák rakott krumplija, nagyon egyszerű ás kiadós, sok sajttal és húsos szalonnával, sokkal gazdagabb ízekben, mint a miénk (amit persze szintén imádok), én szó szerint fel bírtam volna falni az egész tálat!

Ja, és mielőtt nekem esne a műértő közönség, nem tudom, hogy valóban ez az eredeti recept, vagy csak Mr. Bourdain engedte el a fantáziáját, de én hiszek neki, és ezek alapján a franciák is tudnak nagyon jó rakott krumplit sütni!

Forrás:
Hajós Ágnes

Francia rakott burgonya

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg burgonya
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 50 dkg vegyes reszelt sajt (nálam most kevés emmentáli, gouda, sok kéksajt, de ez csak elvetemülteknek való)
  • só, bors
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk.

A hagymát vékonyan felszeleteljük, a vajon megfonnyasztjuk, félretesszük. Ebben a serpenyőben megpirítjuk a kisebb falatnyi darabokra vágott szalonnát. Mikor kiengedte a zsírját, visszatesszük a hagymát és a krumplit is, felöntjük a borral. és fedő alatt 5 percig főzzük.

Egy tűzálló tálba öntjük a serpenyő tartalmának felét, megszórjuk a reszelt sajt felével. Jöhet rá a maradék krumpli, végül a maradék sajt.

200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad, a kilógó krumplik pedig megpirulnak.

Forrón tálaljuk, egy adag savanyúság vagy saláta nagyon jól passzol mellé.

Forrás:
Hajós Ágnes