A sütikenyér nagyon jó műfaj, kiadós, önmagában is ízletes, gazdag, és rengeteg módon varálható. Most őszies hangulatú sütőtökös változatban készült, édesen, sütiként és péksüteményként is tökéletesen működik.

Puha, illatos, fűszeres, kellemesen édeskés ez a sütőtökkenyér, a konyhát már sütés közben isteni őszi illatok töltik be, és ha van sült vagy főtt maradék sütőtökünk, akkor gyorsan és nagyon egyszerűen összeállítható ezzel a bögrés recepttel.

A sütőtökkenyér tökéletes reggelire, uzsonnára, sokáig friss marad, magában vagy egy kis vajjal, krémsajttal megkenve is fogyaszthatjuk. Az alaptészta egy-két extra belevalóval könnyen felturbózható, aki szereti, tehet bele egy kis tökmagot és mazsolát, akár csokicseppet is, diót vagy más magokat, ezek még izgalmasabbá teszik, és a textúráját is gazdagítják.

Édes sütőtökkenyér

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt - 1 bögre = 2,5 dl
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kevés reszelt szerecsendió
  • jó csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1/2 bögre natúr joghurt
  • 1/4 bögre olaj
  • 1 bögre sütőtökpüré
  • maréknyi tökmag - opcionális
  • maréknyi mazsola - opcionális

Elkészítés: Egy keverőtálba tesszük a száraz alapanyagokat - a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a sót -, összekeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot és az olajat, egy kézi habverővel simára keverjük, majd a sütőtökpürét is belekeverjük. A száraz keveréket is hozzáöntjük, majd egy spatulával alaposan összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a tökmagot és a mazsolát.

A masszát egy olajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt pástétom- vagy téglaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 1 óra alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, menet közben érdemes alufóliát teríteni rá.

A megsült sütőtökkenyeret 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni szeletelés és tálalás előtt.