Ahogy hűvösebbre fordul az idő és rövidülnek a napok, egyre szívesebben kuckózunk otthon, lehetőleg egy puha pléddel és valamilyen melengető itallal. Mivel ilyenkor az immunrendszerünket is érdemes egy kicsit megerősíteni, egy nagyon finom, ugyanakkor rendkívül jótékony fűszeres italt mutatunk, ami nemcsak ellenállóbbá tesz, de segíthet a fogyásban, és még csomó más áldásos hatása is van.

Napsárga, fűszeres és illatos, és tele van csodás hatóanyaggal az indiaiak által szentnek tartott gyökér, a kurkuma, amit nálunk leginkább por alakban találjuk meg a fűszerek között keresgélve. A kurkuma gyógyhatásait a tudomány is bizonyította, rengeteg immunerősítő és fogyókúrás kapszulában is felhasználják hatóanyagát, a kurkumint, de minek szedjük kapszulában, hiszen olyan finom fűszerként is!

A kurkuma természetes méregtelenítő, tisztító hatású, felpörgeti az anyagcserét, így segíti az emésztést, rendszeres fogyasztása segít a diétában, emellett erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat megfázás és köhögés esetén is, javítja a vérkeringést és szabályozza a vérnyomást is, sőt állítólag egyes allergiák esetén is nagyon hatásos a fogyasztása. Fűszerként tehetjük krémlevesekbe, smoothie-kba, rizs, quinoa vagy más gabonafélék főzésekor is színesíthetjük, ízesíthetjük vele az ételt, ragukba téve is nagyon jól működik ez a melegítő, telt ízű fűszer, de érdemes tejjel és még néhány fűszerrel felfőzve is rendszeresen kortyolni.

A kurkumás tejet nemcsak gyógyhatásai miatt ajánljuk, hanem azért is, mert nagyon finom, kényeztető ital. Készíthetjük növényi tejjel is, tehetünk bele még fahéjat, kardamomot, vaníliát, gyömbért, szerecsendiót is, ha szeretjük, édesíthetjük kis mézzel vagy juharsziruppal, viszont mindenképpen adjunk hozzá egy kis őrölt borsot és egészen kevés kókuszzsírt vagy ghít, vagyis tisztított vajat, mert ezek segítenek a kurkumin hatóanyag felszívódásában!

Kurkumás tej

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 dl (növényi) tej
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 2 tekerésnyi bors
  • 1/2 kávéskanál kókuszzsír
  • fűszerek és édesítő ízlés szerint

Elkészítés: A tejet egy kis forralóba öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a kurkumát, a borsot és a kókuszzsírt, illetve még bármilyen fent említett fűszert, amit szeretünk, és 1-2 percig takarékon főzzük, majd a tűzről lehúzzuk.

Ha szeretnénk felhabosítani, mert úgy még finomabb, akkor használhatunk hozzá habosítót, ha van, de nagyon jó módszer az is, hogy a forró, fűszeres tejet viszonylag magasból egy másik edénybe öntjük, majd abból ugyanígy, magasról, vissza a forralóba. Ezt 5-6 alkalommal megismételjük, a tej egyre habosabb lesz és egy kicsit vissza is hűl, már önthetjük is pohárba, és kortyolhatjuk kedvünkre ezt a gyógyító finomságot.