Az ázsiai gasztronómia tele van olyan egyszerű és nagyszerű ételekkel, amelyek könnyedén átvehetők, hiszen nem szükségesek hozzájuk speciális alapanyagok, és nagyon jól színesíthetjük velük a saját repertoárunkat. Ilyen a lok lak is, a pácolt és serpenyőben sült marhahús, gyors és nagyon finom!

A lok lak születése Indokína francia gyarmatosításának idejére tehető, ekkor honosodott meg a régióban a marhahús és a saláta fogyasztása, amit a saját konyhájukra és étkezési szokásaikra alakítottak. A húst és a zöldségeket is apróra vágták, hogy evőpálcával tudják fogyasztani, és saját fűszereikkel, valamint rizzsel egészítették ki. Frappánsan egyszerű étel, amit ma mind a vietnámiak, mind a kambodzsaiak magukénak tekintenek.

A bepácolt - fokhagymás, szójaszószos, citromos, pici cukorral és jó sok borssal megbolondított - húst a rizs mellett mindig salátalevelekkel, friss uborkával, paradicsommal és hagymával tálalják, gyakran kiegészítve tükörtojással, hogy még laktatóbb és fehérjedúsabb legyen. Gyors, egészséges, teljes értékű fogás, kicsit különlegesebben...

Lok lak - ázsiai pácolt marha

Hozzávalók 2 személynek:

  • 25 dkg marhahús
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál savanyított zöld bors - opcionális

Valamint:

  • 2 paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • fél fej hagyma
  • néhány salátalevél
  • 2 tojás
  • rizs a tálaláshoz

Elkészítés: A páchoz a szójaszószt és az olajat egy tálba öntjük, hozzáreszeljük a fokhagyymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a kukoricakeményítőt, a cukrot, a citrom kifacsart levét, ha van, akkor savanyított zöld borsot, és tetemes mennyiségű borsot őrölünk hozzá, alaposan elkeverjük. A húst falatnyi darabokra kockázzuk, és a pácba forgatjuk. Jót tesz neki, ha van egy kis ideje pihenni...

Közben párolt rizst készítünk, a hagymát, a paradicsomot és az uborkát vékonyan felkarikázuk, salátalevelekkel tányérokra rendezzük.

A húsnak egy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk a húst a páccal együtt, valamint fél deci vizet, és időnként megforgatva, átkeverve minden oldalukat megsütjük 6-8 perc alatt. Közben egy másik serpenyőben tükörtojást sütünk, majd a párolt rizzsel és a friss zöldségekkel azonnal tálaljuk.