Írd be, mit keresel:

Kakaós piskóta az ősz jegyében, körtével és gyömbérrel

A szaftos, lédús, zamatos körtéknek most van az igazi szezonja, és bár rokona, az alma többnyire maga mögé utasítja népszerűségben, ne hanyagoljuk ezt a szuper gyümölcsöt sem! Sokféle módon használható, illatos kakaós-gyömbéres piskótában sütve például pazar és nagyon mutatós.

Cookta - 2023.10.07.
Kakaós piskóta az ősz jegyében, körtével és gyömbérrel

A körte méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig ha sikerül elcsípnünk, amikor épp puhára érik, akkor a legfinomabb csemege, amit nemcsak magában érdemes ennünk, hanem sütve is isteni, remekül feldobja a salátákat, és persze sütibe téve is fantasztikus.

Mivel a körte a csokival és a gyömbérrel is nagyon jól harmonizál, most ezek kombinációjával készült egy kis tejszínnel gazdagított piskóta. A különlegessége, hogy a körte egészben került bele, amitől nagyon csinos, egyszemélyes szuflétálkákban sütve tökéletes vendégárónak, de ha nincs ilyenünk, sima pitetálban is süthetjük, úgy is nagyon mutatós és finom lesz.

Körtés-kakaós piskóta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • csipet só
  • diónyi vaj a formák kikenéséhez
  • 6 kisebb körte

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, habosra, szinte fehérre verjük, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt is, ezzel is simára keverjük. Hozzászitáljuk a liszt, sütőpor, gyömbér és kakaópor keverékét, és simára keverjük. A masszát fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a maradék tojáshabbal finoman összeforgatjuk.

A körtéket meghámozzuk, a talpukat levágjuk, ha gondoljuk, akkor alulról kivághatjuk a magházat is. Hat szufléformát – vagy egy nagyobb pitetálat – kivajazunk, beleállítjuk a körtéket, és feltöltjük a csokis piskótával.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.