Írd be, mit keresel:

Mujaddara – fehérjedús, filléres vegán fogás a messzi keletről

A lencse és rizs kettőse elsőre furcsának tűnhet, pedig egy nagyon egészséges és olcsó, a Közel-Keleten ugyancsak népszerű fogás, amit a régió minden országában előszeretettel fogyasztanak - sokszor köretként, de böjt idején magában is, mivel nemcsak vegetáriánus, de vegán étrendbe is beilleszthető, ráadásul a lencse és rizs együtt fogyasztva teljes értékű fehérjének számít. Nem kell hozzá semmilyen különösebb hozzávaló, és nagyon finom!

Cookta - 2023.10.10.
Mujaddara – fehérjedús, filléres vegán fogás a messzi keletről

Mujaddara, majadra, mejadra, moujadara, mudardara, madzsadara és ki tudja még hány neve van ennek a fűszeres rizses-lencsés fogásnak, ami az írásos emlékek szerint libanoni gyökerekkel bír, és már az 1200-as évekből fennmaradt írásos emlékek említik. A fűszerekkel összefőzött lencsés rizst karamellizált hagymával tálalják, és leggyakrabban egy kis mentával megbolondított paradicsomos, uborkás salátával kísérik. Pofonegyszerű, egészséges, finom és filléres, mi kell még?

A hagyma első látásra tetemes mennyiségnek tűnhet a receptben, de egyáltalán nem az, mert párolás és karamellizálás közben nagyon összeesik, és egyáltalán nem lesz „szagos”, elveszíti harapós és karakteres ízét és illatát, és édessé, krémessé változik, és nagyon jól passzol a fűszeres rizses-lencsés keverékhez.

Mujaddara – keleti lencsés rizs

Hozzávalók:

  • 1 bögre lencse
  • 1 bögre rizs
  • 3,5 bögre víz – vagy alaplé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 babérlevél
  • 4 fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A lencsét alaposan megmossuk, 3,5 bögrényi vízzel és a babérlevéllel feltesszük főni, forrástól közepesre véve a lángot 15-20 percig főzzük.

Közben a hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd hosszában szálasra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon elkezdjük párolni. Sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve lassú tűzön karamellizáljuk, míg összeesik, és kezd szép barnás színt kapni.

A rizst folyó víz alatt leöblítjük, és a lencséhez adjuk a hagyma 1/3 résével, hozzáadjuk a római köményt, a koriandert, a gyömbért és a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, és fedő alatt kb. 15 percet főzzük, amíg a rizs megpuhul és felszívja a fűszeres főzővizet majd a tűzről levéve még 5 percet hagyjuk a saját gőzében, fedő alatt puhulni.

Tálalás előtt átforgatjuk, majd a karamellizált hagymával tálaljuk. Salátát kínálhatunk mellé!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.