Írd be, mit keresel:

Gluténmentes csokis süti kukoricadarával ősziesen, birsalmával

A kukoricadara az egyik legolcsóbb gluténmentes alapanyag, amivel nemcsak gyors kását, puliszkát vagy polentát készíthetünk, de egyes süteményekben is nagyon jól működik. Tökéletes példa erre ez a nagyon csokis kevert süti, amit még finomabbá és különlegesebbé tesz az illatos birsalma.

Cookta - 2023.10.17.
Gluténmentes csokis süti kukoricadarával ősziesen, birsalmával

A kukoricadara filléres és mindenhol beszerezhető, és ha nem is minden süteményben váltható ki vele a liszt, mert például az élesztős tésztáknál nem érdemes vele próbálkozni, de a kevert sütiknél nagyon klasszul bevethető. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelnünk, hogy a tojást minél habosabbra, levegősebbre felverjük, így nem lesz nehéz és sűrű a tészta, hanem kellemesen puha és könnyű marad, még akkor is, ha tetemes mennyiségű csokit adunk hozzá, mint az alábbi receptben.

A kukoricadarás-csokis süti alaptésztaként is használható, bármilyen gyümölccsel megbolondíthatjuk, amivel egyszerűen csak nyersen megpotyogtatjuk, a birs esetén viszont érdemes előpárolni egy kicsit, mert elég makacs és kemény, viszont nagyon meghálálja a kis plusz munkát, mert istenien passzol ez az illatos gyümölcs pikánsságával a puha csokis sütihez…

Gluténmentes csokis süti kukoricadarával és birsalmával

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 10 dkg kukoricadara
  • 1/2 csomag sütőpor

Valamint:

  • 2 közepes birsalma
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom

Elkészítés: A birsalmákat meghámozzuk, kicsumázzuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadva fél citrom levét és 2 csomag vaníliás cukrot. Félpuhára főzzük, majd leszűrjük – a főzőlé kihűtve üdítőnek, limonádénak tökéletesen felhasználható.

Közben a csokoládét összetördeljük, és a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra, fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőpor és a kukoricadara, és ezzel is simára keverjük, majd hozzáöntjük a vajas csokoládét, és ezzel is eldolgozzuk.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, belerakosgatjuk a lecsöpögtetett vaníliás birsalmát, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a tészta kicsit dermedjen és elnyerje tökéletes omlós állagát, majd kockára vágva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.