Írd be, mit keresel:

Pihepuha foszlós fánk, a legnagyobb klasszikus

A fánkot mindenki szereti, de házi változatban csak ritkán állunk neki, ez a pillekönnyű és illatos töltött fánk viszont annyira finom, hogy egyszer egy évben megéri vele pepecselni. Ha közösen - családilag vagy barátokkal - készítjük, akkor jó móka is, ráadásul nem is bonyolult, viszont tényleg isteni!

Cookta - 2023.10.25.
Pihepuha foszlós fánk, a legnagyobb klasszikus

Hűvösebb időben gyakrabban kuckózunk otthon, és ilyenkor jólesik egy házias, otthonosságot árasztó kelt tésztát készíteni, például fánkot, ami uzsonnára vagy akár egy tartalmasabb leves után másodiknak is tökéletes. Önmagában is isteni, klasszikusan némi lekvárral tálalva, de meg is tölthetjük, nem jár sok plusz munkával, de így még finomabb és izgalmasabb. Most illatos birsalmapüré került a belsejébe, mert ez a szezon egyik legaromásabb gyümölcse, de természetesen almával is készülhet, vagy akár vaníliás pudinggal, csokikrémmel is megtölthetjük, amire épp kedvünk kerekedik.

A fánkot klasszikusan olajban sütjük, de aki egészségesebb változatban készítené ezt az isteni kelt tésztás desszertet, sütőben is megsütheti, a receptben leírtaktól annyiban tér el a készítés menete, hogy a megkelt fánkokat kevés tejjel le kell kenni, és 180 fokon, légkeverés mellett kb. 20-22 perc alatt addig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Kicsit más a végeredmény, de mindkettő nagyon finom!

Pillekönnyű fánk birsalmás töltelékkel

Hozzávalók kb. 15 fánkhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz

A töltelékhez:

  • 2 nagyobb birsalma
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 1 dl víz

Elkészítés: A tésztához a friss élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg az élesztő beindul. A lisztet egy keverőtálba kimérjük, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, a reszelt citromhéjat és az olajat, majd a felfutott élesztőt, és elektromos robotgép dagasztó karjával ruganyos tésztává kidolgozzuk, majd a tálat tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen 1 óra alatt kb. duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a birseket meghámozzuk, kicsumázzuk, és kis kockára vágjuk, majd a cukorral, a fűszerekkel és a vízzel, fedő alatt, közepes hőfokon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, végül botmixerrel pépesítjük, és félretesszük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre kiborítjuk, kicsit átdolgozzuk, majd 1 centi vékonyra kinyújtjuk, és 7-8 centis fánkokat szaggatunk belőle lisztezett kiszúróformával vagy egy pohárral, sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, a maradék tésztát összedolgozzuk, újra kinyújtjuk, szaggatjuk. Konyharuhával lefedjük, és még 25-30 percet kelesztjük.

Egy edényben kb. 3 ujjnyi olajat forrósítunk, és a megkelt fánkokat óvatosan beletesszük, nem túl sokat egyszerre, hogy legyen helyük, majd ha szép pirosra sültek, szűrőkanállal megfordítjuk, és ezt az oldalukat is aranyszínűre sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.

A birsalmás pépet habzsákba töltjük, a fánkok oldalába késheggyel kis lyukat szúrunk, és megtöltjük a fűszeres birsalmás péppel. Porcukorral meghintjük, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.