Igazi megúszós fogás a gnocchi, mindig jól jöhet, ha van otthon belőle a hűtőben, és ma már konyhakész, friss változatban és elég jó minőségben kapható, hosszan eltartható, így tényleg szuper megoldás sürgős esetekre, amikor valamit villámgyorsan és csak pár alapanyaggal kell villantanunk.

Bár a gnocchi olasz étel, valójában egy krumplinudli, amihez bármilyen ízvilágot társíthatunk, nem kell feltétlenül olaszosnak lennie. Most kelbimbóval, tejszínnel és füstölt sajttal készült - nagyon finom, akármennyire is szokatlannak tűnik a kombináció, ráadásul tepsiben sült. és így egész más ízra és állagra is ez a nem mindenki által kedvelt, de nagyon egészséges zöldség.

A tepsis megoldás egyébként azért is jó, mert nem kell megfőzni a gnocchit, sőt ha fagyasztott kelbimbót használunk, akkor azt sem, csak mindent beborítani egy tepsibe, a töbi már a sütő dolga. A sajt rápirul a tetejét, a tejszín a gnocchi keményítőtartalmának köszönhetően besűrűsödik, egyszerre ropogós és krémes, 5 perc munka, 20 perc sütés - és már kész is a laktató és melengető egytálétel!

Sült gnocchi kelbimbóval és füstölt sajttal

Hozzávalók:

  • 50 dkg konyhakész gnocchi
  • 50 dkg (fagyasztott) kelbimbó
  • 3 dl tejszín
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • kevés reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 15 dkg füstölt sajt

Elkészítés: Ha friss kelbimbót használunk, akkor megtisztítjuk, és sós, forró vízben 10 percet előfőzzük. Ha fagyasztottal készítjük, akkor felengedés nélkül azonnal használhatjuk, vagyis egy közepes tepsibe tesszük a nyers gnocchival együtt. Sózzuk, borsozzuk, szerencsendiót reszelünk rá, meghintjük a fokhagymaporral. Meglocsoljuk egyenletesen a tejszínnel, ráreszeljük a sajtot.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, amíg szép pirosra sül, a szaftja pedig besűrűsödik. Azonnal tálalhatjuk!