Írd be, mit keresel:

Mennyei citromkrémes pitetorta nagyon egyszerűen

Egyszerre édes és savanyú, krémes, habos és ropogós, ha kész omlós tésztával készítjük, akkor gyerekjáték ez a fantasztikusan pikáns citromkrémes pite, ami ünnepi asztalon is megállja a helyét, pedig tényleg egyszerű...

Cookta - 2023.11.08.
Mennyei citromkrémes pitetorta nagyon egyszerűen

A savanykás és friss citromkrém, a roppanós omlós tészta és az édes sült tojáshab isteni triója ez a desszert, rusztikus, mégis elegáns, és senki nem tud neki ellenállni. A hab elhagyható a tetejéről, de mivel kell tojássárga a krémbe, ezért a fehérje tökéletesen felhasználható a tetejére, és ettől még különlegesebb, ráadásul csak pár perc plusz munka és sütés kell hozzá.

Ha kész omlós tésztával készítjük, akkor tényleg minimális munkát igényel, de ez a tésztaféle sem igényel nagy tapasztalatokat, otthon is könnyedén elkészíthető, de az igazi reveláció a citromkrém, ami nagyjából 3 perc alatt kikeverhető 3 alapanyagból, ami a sűrített tej, a tojássárga és a citromlé. Isteni finom hab nélkül is, de ha már megy a sütő és felütöttük a tojásokat, érdemes megkoronázni ezt az egyszerű desszercsodát egy kis édes tojáshabbal!

Citromkrémes pitetorta

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1 konzerv (400 g) cukrozott sűrített tej
  • 3 tojás
  • 3 citrom
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés:

Az omlós tésztát elkészítjük és pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha lusták vagyunk, ami néha megengedett, akkor a készet kitekerjük, és egy pitetálba beletesszük, finoman lenyomkodjuk, a széleket visszahajtjuk, ujjbeggyel hullámosra mintázzuk, az alját villával megszurkáljuk.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sűrített tejet és a citromok kifacsart levét, és alaposan összekeverjük, majd a tésztaalapra öntjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 percet sütjük, amíg rezgős állagú lesz a töltelék.

Közben a tojásfehérjéket elektromos robotgéppel elkezdjük habbá verni, ha már fehér és félkemény, hozzáadjuk a vaníliát és kanalanként a porcukrot, és kemény, fényes habbá verjük. Habzsákba töltjük, és a sütőből kivett citromos pite tetejére nyomjuk csókszerűen, de egyszerűen csak rá is halmozhatjuk, és villával kicsit szálasra fésülhetjük, közben a sütőt 230 fokra és grill fokozatra állítjuk.

A felforrósított sütőbe visszatolva 4-5 percet sütjük, hogy a hab karamellizálódjon, és eltűnjön a tojásból, amit nyersen nem szeretünk, vagyis pasztörizáljuk, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszelnénk és tálalnánk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.