Halat enni jó és egészséges, bár nem mindenkinek megy könnyen rendszeresen beillesztenie az étrendbe, pedig ajánlott hetente kétszer, de legalább egyszer ezt az egészséges fehérjeforrást választani. A lazac az a hal, amit a legtöbben szeretnek, és bár nem tartozik a legolcsóbb halak közé, ebben a formában, krumplival, fasírtnak elkészítve kiadós és fantasztikusan finom.

Ropogós bundájú, belül szaftos, egyszerűen elkészíthető és kicsik-nagyok kedvence lesz ez a halpogácsa, ami maradék krumplival készítve kimondottan gyors és egyszerű, de annyira finom, hogy érdemes külön főzni krumplit hozzá. Kis borral és hagymával együtt párolt lazaccal készül, ezen kívül csak némi dijoni mustár, zöldfűszer és tojás kell csak hozzá, kiadós és nagyon ízletes.

Mivel krumplival készül, köretnek leginkább egy jó adag saláta passzol hozzá, de akár párolt vagy sült zöldség is príma kísérője lehet. Egy kis citrommel mindenképpen érdemes meglocsolni fogyasztáskor, de majonéz, tartásrmártás is jól illik hozzá.

Lazacos-krumplis fasírt

Hozzávalók:

  • 2 szelet lazacfilé - kb. 25 dkg
  • 40 dkg főtt krumpli - maradék is lehet
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem vagy kapor - ízlés szerint
  • 10 dkg zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • olaj a sütéshez
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a szűrőben hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, egy kisebb serpenyőbe tesszük, felöntjük a fehérborral, beletesszük a lazacfiléket, és tűzre téve, fedő alatt, forrástól számítva 5 percet pároljuk, majd a tüzet elzárva 10 percet pihentetjük. Ezután kivesszük a halat, majd a hagymás-boros főzőléhez adjuk a mustárt, és a tűzre visszatéve sűrűsödésig keverjük.

A krumplit közben összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lágy vajat, és simára összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mustáros hagymát, a finomra vágott petrezselymet vagy kaprot, a tojásokat, végül hozzámorzsoljuk a párolt lazacot, és az egészet alaposan összedolgozzuk.

A masszából kézzel laposabb fasírtokat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és ujjnyi olajban, serpenyőben oldalanként 4-5 perc alatt szép pirosra és ropogósra sütjük.

Azonnal tálaljuk ízlés szerinti körettel, egy kis citromot mindenképp kínáljunk mellé, de majonéz, tartármártás is nagyon jól passzol hozzá.