A tejespite leggyakrabban édesen készül krémes desszertnek, de sósan is nagyon finom, ráadásul pofonegyszerű, és remekül variálható, attól függően, mit pakolunk a tojásos tésztába. Pikk-pakk összedobható, sok fehérje van benne, és csak kevés liszt kell hozzá, kényelmes napokon reggelinek, de gyors vacsorának is ideális.

A tejespite zseniálisan egyszerű, gyakorlatilag egy palacsintatészta, amit sütőben kell megsütni, rezgős és krémes frissen, amit édesen és sósan is készíthetünk, mint a palacsintát is. Ez a változat sós és sajtos, zöldségekkel megpakolva mutatós és tényleg pár perc alatt összedobható, kiadós és isteni finom.

Ebbe a változatba húsos paprika, paradicsom és zsenge cukkini került, de gyakorlatilag bármilyen zöldséggel működik, ami épp van otthon, de húsimádók maardék csirkével, kolbásszal, sonkával is felturbózhatják - ebben az egyszerű fogásban minden maradékot megmenthetünk, és tényleg a végtelenségig variálhatjuk.

Sós tejespite színes zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kicsi és zsenge cukkini
  • 2 húsos kaliforniai paprika
  • 2 közepes paradicsom
  • reszelt szerecsendió
  • diónyi vaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket előkészítjük: a cukkini végeit levágjuk, majd apróra felkozkázzuk, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomot karcsú cikkekre vágjuk. Egy sütőtálat kikenünk vajjal, majd a zöldségeket beletesszük, nagyjából egyenletesen elrendezzük.

A tejespitéhez a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, a lisztet és a sajtot, szerecsendiót reszelünk hozzá,sózzuk, borsozzuk, és az egészet egy botmixerrel összecsapatjuk, míg krémes, sima lesz, majd a zöldségekre öntjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 percig sütjük, amíg a tészta rezegősre sül, majd ízlés szerint salátával, pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk.