Írd be, mit keresel:

Sült édesburgonya spenótos túróval töltve

A sült édesburgonya az az étel, amire nagyon könnyű rákattanni, annyira finom és krémes, koncentrált ízű, ahogy kissé karamellizálódik a benne lévő cukor. Ráadásul pofonegyszerű és egészséges, és egy kis trükkel egész gyorsan is megsüthető.

Cookta - 2023.11.28.
Sült édesburgonya spenótos túróval töltve

Az édesburgonya szerencsére kezd egyre ismertebb és kedveltebb lenni itthon is, már kapható hazai termesztésű is, és lassan kezdjük felfedezni, mennyire változatosan használható ez az egészséges gyökérzöldség. A legegyszerűbb egyben, a héjában megsütni a sütőben, de ez általában elég időigényes, míg teljesen átsül. Viszont ha hosszában félbevágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, vagyis a vágott fele kerül alulra, akkor sokkal gyorsabban elkészül, nagyobb felületen érintkezik a forró tepsivel, és ettől alulról saját gőzében párolódik is.

Most egy nagyon egyszerű túrós-fetás töltelékkel készült, amit egy kis párolt spenót gazdagít, fehérjegazdag, alakbarát, villámgyorsan összeállítható, a sajt sóssága és a túró frissessége pedig nagyon jól ellenpontozza a sült édesburgonya zamatait.

Sült édesburgonya spenótos túróval töltve

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 közepes édesburgonya (kb. 50 dkg)
  • 2 nagy marék bébi spenót
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg túró
  • 5 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • só, bors

Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, és egy sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, a vágott felükkel lefelé. 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett mérettől függően kb. 30 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha egy villát könnyen bele tudunk szúrni.

Közben a töltelékhez a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a spenótot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és hagyjuk összeesni. A túrót egy keverőtálba tesszük, hozzámorzsoljuk a fetát, 2-3 evőkanál tejföllel elkeverjük, majd a párolt spenótot is beleforgatjuk, óvatosan sózzuk – a feta is sós! – és borsozzuk.

A megsült édesburgonyát megfordítjuk, a közepét egy kanállal lenyomkodjuk, hogy kis csónakot kapjuk. Belehalmozzuk a túrós tölteléket, és akár azonnal tálalhatjuk, akár betehetjük még pár percre a sütőbe, hogy a töltelék is átmelegedjen.

Tálaláskor extra tejfölt kínálhatunk még hozzá…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.