Írd be, mit keresel:

Gyors krumplis pogácsa, amit nem lehet abbahagyni

A pogácsát mindenki rajongásig szereti, de kevesen állnak neki otthon, pedig nem bonyolult - jó, vannak hosszadalmas és kicsit raffinált változatai is -, de ezzel a krumplis recepttel gyorsan és egyszerűen elkészíthető ez a klasszikus kedvenc. Hajtogatni igen, keleszteni viszont nem kell, isteni finom, kívül ropogósra sül, belül pedig könnyű és puha!

Cookta - 2023.11.29.
Gyors krumplis pogácsa, amit nem lehet abbahagyni

Ha létezik olyan étel, amiért mindenki rajong, akkor ezek versenyében a pogácsának biztosan dobogós helye van, főleg ha friss, illatos és puha. Rengeteg változat létezik, és egészen egyszerűen és gyorsan, kelesztés nélkül is elkészíthetjük ezt a vendégvárónak, nassoláshoz vagy akár levesek mellé kenyérpótlónak is tökéletes sós aprósüteményt – a mostani receptünkkel krumplis változatot.

Ha maradék főtt krumplink van, akkor tényleg gyors, ha nincs, akkor kicsit időigényesebb, de még így is érdemes nekiállni, mert olyan az illata, hogy legszívesebben forrón rávetné magát az ember, de senki ne tegye, mert bár keleszteni nem kell, mégis kelt tészta, ami melegen hasfájást okoz, de langyosan és hidegen is mennyei és abbahagyhatatlan!

Gyors krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt krumpli – vagy maradék krumplipüré
  • kb. 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 kis pohár (175 g) tejföl
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dkg élesztő vagy fél csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítés: A szobahőmérsékletű tejfölt, az olvasztott vajat és a cukrot összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, félretesszük 10 percre. Közben a hideg főtt krumplit áttörjük – ha maradék krumplipürét használunk, azt is egy kicsit fellazítjuk villával. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a krumplit és a sót, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és kézzel pár perc alatt összegyúrjuk, ha nagyon ragacsos, még egy kis lisztet adunk hozzá.

Lisztezett munkafelületen fél centis téglalappá nyújtjuk, alulról és felölről, jobbról és balról behajtjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét berácsozzuk egy kés segítségével, majd lisztezett kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral fedett tepsire tesszük, pici vízzel elhabart tojással lekenjük.

200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, ha kibírjuk… De hidegen lesz tökéletes az állaga!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.