Írd be, mit keresel:

Csicseris sütőtökkrémleves, a mindenmentes melengető

Fantasztikusan finom, nagyon krémes és illatos ez a krémleves, ami két kedvenccel, sütőtökkel és csicseriborsóval készül. Egészséges, olcsó, mindenmentes, mégis laktató és kellemesen fűszeres, melengető fogás, ami már a színével is felvidít a szürke-komor napokon.

Cookta - 2023.12.01.
Csicseris sütőtökkrémleves, a mindenmentes melengető

A sütőtökkrémleves az elmúlt években igazi klasszikussá vált, nem is véletlen, hiszen ezer módon készíthető, ízesíthető és variálható, és jól fűszerezve isteni finom, testet-lelket átmelegítő napsárga csoda. Most vegán változatba készült, ami diétás és laktózmentes étrendbe is beilleszthető, nagyon egyszerű és kiadós, filléres alapanyagokkal, a fűszereket leszámítva gyakorlatilag csak sütőtökkel és csicseriborsóval készül.

A leves érdekessége, hogy a csicseri kétféle formában kerül bele – egy része a levest sűríti és selymesíti összeturmixolva, a másik része pedig főszerekkel megpirítva levesbetétként készül hozzá. Nem szokványos, de fantasztikusan finom, és praktikus, hiszen a csicseri együtt süthető a sütőtökkel, így frappánsan egyszerű is.

Csicseriborsós sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg sütőtök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv (400 g) csicseriborsó
  • 1 liter alaplé – akár bio leveskockából
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt koriader
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt héjastul nagyobb darabokra vágjuk, sütőpapírral borított tepsi egyik felébe tesszük, letakarjuk alufóliával. A fokhagymagerezdeket héjastul alufóliába csomagoljuk, a sütőtök mellé tesszük, és 200 fokos sütőbe toljuk 30 percre.

Közben a csicseriborsót leszűrjük, 1/ reészét egy kis tálkába tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál olívaolajat, 1 kávéskanál őrölt pirospaprikát, koriandert, római köményt és egy kis sót, összeforgatjuk, és a sütőtök mellé öntjük a tepsire, elterítjük, és visszatoljuk még 15 percre.

A megsült tököt kikaparjuk a héjából, lábasba tesszük, a fokhagymák krémesre sült belsejét hozzáadjuk a maradék csicseriborsóval, felöntjük az alaplével, sóval, borssal, teáskanálnyi őrölt gyömbérrel és kurkumával ízesítjük, tűzre téve felforraljuk, és takarékra véve kb. 10 percet főzzük, amíg az ízek összesimulnak, majd az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Forrón tálaljuk, a fűszeres sült csicseriborsóval megszórva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.