Írd be, mit keresel:

Kandírozott gyömbér házilag, ami gasztroajándéknak is tökéletes

A kandírozott gyömbér az egyik legfinomabb csemege, csípős és pikáns, kellemesen átmelegít és felpörget, ha magában elrágcsáljuk, de aprítva akár sütibe is tehetjük. Házilag elkészíteni sem nagy ördöngösség, és különleges gasztroajándéknak is remek.

Cookta - 2023.12.05.
Kandírozott gyömbér házilag, ami gasztroajándéknak is tökéletes

A gyömbérről tudjuk, hogy egy elképesztően jótékony hatású, csodás fűszer, immunerősítő, a baktériumok ellen tisztító, fertőtlenítő hatással bír, emellett serkenti az anyagcserét és élénkítő hatású, így torokfájás, köhögés, megfázás, hasfájás, puffadás esetén – vagy megelőzésére – is nagyon jól működő természetes gyógyszer. És mindehhez még finom is, egyszerre csípős és friss, édes és sós ételekhez is jól passzol, kandírozva pedig egyszerűen mennyei!

A kandírozás tulajdonképpen nagyon egyszerű, de kicsit időigényes, sok dolgunk viszont nincs vele – a végeredmény pedig egyrészt egy nagyon finom édes rágcsa, ami még egészséges is, kristálycukorban vagy csokiban megforgatva szuper gasztroajándék, melléktermékként pedig egy sűrű gyömbérszirupot kapunk, ami teába, forró csokiba, turmixba téve is remek, és benne van mindkettőben a gyömbér rengeteg jó tulajdonsága és pazar aromája.

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss gyömbér
  • 45 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 csillagánizs vagy 3 szem szegfűszeg

Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk – érdemes a gumókat eltördelni, akkor könnyebb a dolgunk, a pucolást sokan kapargatva, mások késsel vékonyan hámozva preferálják, kinek mi jön be, a vékony hámozás szerintünk gyorsabb és hatékonyabb. A gyömbért leöblítjük, majd kb. 1-1,5 centis kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, tűzre téve felforraljuk, majd takarékra véve 35 percet főzzük, majd leszűrjük.

Az így kapott gyömbér kb. 45 dkg, amit visszateszünk a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a csillagánizst vagy a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és 1,5 dl vizet, és tűzre téve lassan főzzük kis lángon kb. 40 percet, időnként megkeverve. Amikor kezd sűrűsödni, érdemes sűrűbben kevergetni, majd szűrőkanállal kivéve és alaposan lecsöpögtetve sütőpapírra szedjük, elterítjük, és 1 napig hagyjuk szikkadni, majd kristálycukorba vagy olvasztott csokiba forgatjuk, hagyjuk még kicsit száradni, szikkadni, megdermedni.

Csinosan csomagolva gasztroajándéknak tökéletes, jól záródó üvegben vagy dobozban hosszan eltartható, a „melléktermék” szirup üvegbe zárva, hűtőben 3-4 hónapig vígan elvan – teába, turmixba, forró csokiba téve is remek, méz helyett is használható sütibe, zabkásához, bármihez…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.