A kuglóf az a süti, ami már önmagában, a formájától ünnepi és elegáns, ha pedig mákkal és naranccsal ízesítjük a tésztát, akkor akár karácsonykor is megállja a helyét. Illatos, könnyű, pihe-puha ez a változat, nem mellesleg gyorsan és egyszerűen összedobható, és csak növényi alapanyagokkal is elkészíthető.

A kuglóf eredetileg német süti, és tényleg ünnepi, méghozzá karácsonyi sütikülönlegesség volt, a formáját a legenda szerint a betlehemi három királyok turbánja ihlette, így lett az évvégi ünnepkör jellegzetes deszertje. Valamikor csak kelt tésztával készítették, kalácsnak, de lapozzunk bátran, mert természetesen jóval egyszerűbb kevert tészta is süthető ebben a nemcsak mutató, de nagyon praktikus formában, a középső lyuk ugyanis segít abban, hogy a nedvesebb tészták könnyebben és egyenletesen átsüljenek.

Ez a narancsos-mákos változat isteni finom, puha és illatos, nincs benne se tojás, se vaj, joghurtos kevert tésztával készül, ami könnyedén kiváltható növényi - szója vagy kókusz alapú - joghurttal, így vegán étrendbe is beilleszthető. A narancs, a mák és a vanília kellően ünnepivé és ellenállhatatlanná teszi, és tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható. Ha tovább fokoznánk, olvasztott csokival vagy cukormázzal is díszíthetjük, de "csupaszon" is hibátlan. ;)

Narancsos-mákos kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg natúr joghurt - növényi is lehet
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagyobb narancs
  • 5-6 evőkanál darálatlan mák

Elkészítés: A joghurtot egy keverőtálba öntjük, hozzáreszeljük a narancs héját, kifacsarjuk és hozzáöntjük a levét, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és az olajat, simára keverjük egy kézi habverővel. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a darálatlan mákot is.

Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve hagyjuk 15 percet pihenni, majd a formából kifordítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral meghintve, reszelt narancshéjjal díszítve tálaljuk - de készíthetünk a tetejére olvasztott csokiból vagy porcukor és narancslé keverékéből mázat is.