Írd be, mit keresel:

Mini sajtpuffancs pogácsa helyett, egyszerűbben

Pillekönnyű, kívül kicsit roppanós, nagyon sajtos és belül puha, ilyen a jó pogácsa, amihez hasonlót sokkal egyszerűbben is készíthetünk, dagasztás, kelesztés, nyújtás és szaggatás, vagyis az összes macera nélkül, amit egy jó pogácsa megkíván. Ez a mini sajtpuffancas égetett tésztával készül, pikk-pakk összeállítható, és két kiskanállal kiszaggatható.

Cookta - 2023.12.23.
Mini sajtpuffancs pogácsa helyett, egyszerűbben

Tökéletes vendégváró ez puha és könnyű sajtos pufi, sokáig friss és egészen egyszerűen elkészíthető. Tej és víz keverékével, vajjal, liszttel, tojással és reszelt sajttal készül, egyetlen lábasban összeállítható kb. 10 perc munkával. Eddig akár előre is elkészíthető, ha frissen sütve szeretnénk tálalni, majd habzsákból kinyomva vagy két teáskanál segítségével kis kupacokat képezve tepsire kell csak adagolni, és megsütni.

A tésztába most fűszerként csak egy kis bors és szerecsendió került, de akár zöldfűszerekkel is gazdagíthatjuk, használhatunk hozzá füstölt sajtot is, illetve a tetejét is megszórhatjuk még reszelt sajttal, szezámmal, köménnyel, mint a klasszikus pogácsát, de enélkül is tökéletes, csupa sajt, és nem kell attól tartanunk, hogy nem kel meg – garantáltan pillekönnyű és puha lesz!

Mini sajtpuffancs pogácsa helyett

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A tejet és a vizet egy kisebb lábasba öntjük, sózzuk, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és tűzre téve összeolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt a vaj, a tűzről lehúzva hozzáöntjük a lisztet, kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük, majd a tűzre visszatéve folyamatosan keverjük 1-2 percet, amíg elválik a tészta az edény falától. Ezután levesszük a tűzről, 5 percet hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig elkeverve, míg a massza teljesen felveszi. Szerecsendióval és borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az egészet alaposan összekeverjük.

Sütőpapírral fedett tepsire két teáskanállal kis kupacokat halmozunk a tésztából egymástól kissé távolabb, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 perc alatt megsütjük, majd a sütőt elzárva még 15 percet bent hagyjuk a puffancsokat.

Melegen, langyosan, hidegen is tálalhatjuk, sokáig friss és pillekönnyű!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.