Írd be, mit keresel:

Ünnepi banánkenyér illatosan, csokival és dióval

A legegyszerűbb bögrés kevert sütit is lehet ünnepire hangolni, csak fűszer és belevaló kérdése az egész. A mézeskalács-fűszerkeverékkel, gyömbérrel, dióval és csokival gazdagított banános gyümölcskenyér isteni karácsonyi illatot áraszt, puha, szaftos, vendégvárónak és kényeztető reggelinek is ideális, és pár perc alatt összeállítható!

Cookta - 2020.11.21.
Ünnepi banánkenyér illatosan, csokival és dióval

A gyümölcskenyér vagy püspökkenyér elmaradhatatlan része az ünnepeknek, ami hagyományosan fehéren készül, benne aszalt gyümölcsökkel. Ez a változat kicsit más, nagyon csokis, tele ropogós dióval, gyümölcsként pépesre tört banán van benne, amitől nagyon puha, szaftos és illatos a tésztája, és sokáig friss is maradna, ha lenne rá módja…

A legjobb hozzá a már kicsit túl érett banán, amit amúgy már nem szívesen ennénk meg, mert kicsit szottyos és barnul, de ilyenkor jó édes és könnyen pépesre törhető, ami direkt jól jön ehhez a szuper gyümölcskenyérhez. Fűszerként gyömbér és mézeskalács-fűszerkeverék került bele, ha ilyen nincs kéznél, akkor őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió keverékével pótolhatjuk.

Ünnepi csokis-diós banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 2 tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • fél bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél bögre tej
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél bögre kakaópor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • diónyi reszelt gyömbér
  • 1 bögre dió
  • 5 dkg csoki

Elkészítés: A banánokat egy keverőtálba tördeljük, egy villával pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, a kétféle cukrot, a reszelt gyömbért és a tejet és simára keverjük. Ezután mehet bele a liszt, a sütőpor, a kakaópor és a mézes fűszerkeverék, ezzel is simára keverjük, majd a diót és a csokit felaprítjuk, a dió felét és a csokit is a tésztamasszába forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt – vagy kikent, kisztezett – kenyér- vagy téglaformába öntjük, meghintjük a maradék dióval, és 180 fokos sütőbe tolva 1 óra alatt tűpróbáig sütjük. Ha időközben nagyon pirulna a dió, akkor alufóliát teríthetünk rá lazán.

A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni szeletelés és tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.