Írd be, mit keresel:

Félpénzből is finomat: sült polenta gombával

A kukoricadara az az alapanyag, amiről hajlamosak megfeledkezni, pedig filléres és pofonegyszerű elkészíteni, ha instant változatot választunk, akkor 2-3 perc alatt megfő, frissen, krémesen is nagyon finom, de kihűtve, megdermesztve, majd átsütve is érdemes kipróbálni, például egy könnyű és pikáns gombaraguval.

Cookta - 2024.01.02.
Félpénzből is finomat: sült polenta gombával

Január a könnyebb és kiadósabb fogásokról szól, és valljuk be, a sok ünnepi lakmározás után jól is esik húsmentes és könnyen emészthető ételeket enni. A kukoricadara tökéletes ilyenkor, olcsó és gyorsan elkészül, gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és egész kevés kiegészítéssel is nagyon finom és laktató fogás kerekíthető belőle. A nálunk puliszkaként ismert, frissen főtt krémes kukoricakása reszelt sajttal, túróval megszórva, tejföllel meglocsolva nagyon jó kis villámfogás, de készíthetjük olaszosan is, megdermesztve, majd serpenyőben átsütve.

A kukoricadarából érdemes finomabb őrlésű és előgőzölt, úgynevezett instant fajtát vásárolni, mert ez tényleg 2-3 perc alatt megpuhul és besűrűsödik, a minimálisra csökkentve ezzel azt a kellemetlenséget, ami a puliszkafőzést egyébként jellemzi – vagyis az undok pöfögést, amit a kásává sűrűsödő kukoricadara alattomosan művelni képes -, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha ezt a változatot választjuk!

Sült polenta gombával

Hozzávalók:

  • 2,5 dl instant kukoricadara
  • 5 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 dkg reszelt sajt

A gombaraguhoz:

  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors

Elkészítés: A vizet egy lábasban felforraljuk, bőségesen sózzuk, hozzáöntjük a puliszkát, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beledobjuk a vaja, és addig keverjük, míg elolvad. Borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, majd egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt akkora sütőtálba öntjük, hogy kb. 1,5 centi vastagságot kapjunk, elsimítjuk, majd hagyjuk kihűlni és megdermedni.

A raguhoz a hagymát, a fokhagymát és a gombát meghámozzuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben az olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát, rádobjuk a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve hagyjuk összeesni, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a mustárt és fehérbort, és időnként megkeverve 4-5 perc alatt összefőzzük, amíg a szaft kicsit besűrűsödik és a bor nagy része és alkoholtartalma elpárolog.

Közben a polentát kiborítjuk, kockára vágjuk, és egy forró serpenyőben 2-3 perc alatt mindkét felát átpirítjuk, majd a gombaraguval tálaljuk – kínálhatunk mellé salátát és tejfölt is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.