Írd be, mit keresel:

Céklaburger babbal – olcsó, diétás, de nagyon finom

A céklát sokan csak ecetesen, savanyúságként ismerik és eszik, de ennél jóval többet tud ez a kimondottan olcsó és nagyon egészséges, egész télen beszerezhető zöldség. Aki kóstolta már sütve, az tudja, hogy nagyon rá lehet kattanni az édeskés, telt ízű céklára, akár köretként, magában, akár egy kicsit tovább gondolva, burgernek elkészítve.

Cookta - 2024.01.04.
Céklaburger babbal – olcsó, diétás, de nagyon finom

Az egészséges táplálkozás kapcsán gyakran felmerül, hogy költséges dolog, miközben teljesen érthetetlenül mellőzünk egy olyan filléres és szuper alapanyagot, mint a cékla. Tele van antioxidánsokkal, A-, B- és C-vitaminokkal, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és kénben, rostokban gazdag, alakbarát – 100g 31 kcal energiát tartalmaz -, nyersen, főve és sütve is finom, szóval minden okunk megvan rá, hogy újragondoljuk a vele való kapcsolatunkat. Nőknek pedig különösen ajánlott, mert a vastartalma segít a vérszegénység, a benne lévő kalcium pedig csontritkulás megelőzésében, nem mellesleg a kálium miatt vízhajtó hatású is.

A céklát ráadásul rengeteg módon elkészíthetjük, például vega burgernek is nagyon finom. Főtt, konzerv babbal, tojással, zsemlemorzsa helyett egy kis dióval isteni kis fasírtok készíthetőek belőle egyszerűen – az egyetlen kihívás a cékla pucolása és darabolása, mert az amúgy gyönyörű mélybordó színe mindent összefog, ezért érdemes gumikesztyűt húzni hozzá, de ha nem használunk ilyet, akkor amúgy elég gyorsan lekopik.

Céklaburger babbal

Hozzávalók:

  • 2 közepes nyers cékla (kb. 25 dkg)
  • 15 dkg konzerv főtt bab
  • 1 tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • maréknyi dió
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés csilipehely
  • só, bors

Elkészítés: A céklát meghámozzuk, 1 centis kockákra vágjuk, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, 2 evőkanálnyi olívaolajjal megcsöpögtetjük, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, leszűrjük és lecsöpögtetjük a főtt babot.

A megsült céklát késes robotgépbe tesszük a babbal, a dióval, a felütött tojással, és összeturmixoljuk, hogy kissé darabos, de azért massza állagú legyen. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymátt, sózzuk és borsozzuk, összedolgozzuk, és kézzel laposabb pogácsákat formázunk belőle, és az előzőleg használt tepsire rakjuk. A 180 fokos sütőbe visszatoljuk, és 30 perc alatt megsütjük, sütés közben egyszer megforgatva.

Ízlés szerint tálalhatjuk salátával vagy buciba téve…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.