Írd be, mit keresel:

Vegán „csirkeszárny”, avagy a zseniális sült karfiol

A vegán étrend terjedésével rengeteg kreatív recept születik, és ha sikerül egy-egy kultikus étel növényi változatát megalkotni, akkor könnyen ráragad az eredeti név, ami elsőre azért mókásnak tűnhet. Ilyen a Buffalo wings, vagyis szárny is, ami ebben az esetben természetesen nem csirkével, hanem karfiollal készül, kinézetben és ízben is hasonlít kissé az eredetire, de a lényeg, hogy nagyon finom.

Cookta - 2024.01.04.
Vegán „csirkeszárny”, avagy a zseniális sült karfiol

A karfiol mindig is nagyon kedvelt volt az egészséges étrendet követők körében, kalóriaszegény, 100 g mindössze 25 kcal energiát tartalmaz, rostokban és vitaminokban gazdag, és nagyon ötletesen felhasználható, gondoljunk csak a karfiolból készülő pizzatésztára, a karfiolrizsre vagy a karfiol „steakre”, és ezt a sort gyarapítja a mostanság nagyon felkapott Buffaló csirkeszárny vegán, karfiolos változata is.

A kicsit csípős, fűszeres-paradicsomos mázzal sütőben sütött bundás karfiol tényleg nagyon finom, ráadásul egyszerű, nem kell vele szöszölni, panírozni, mégis van bundája, ami roppanósra sül. Ehetjük kézzel, falatkaként, valamilyen mártogatóssal, de fogyasztható főételként is valamilyen körettel, salátával vagy zöldségpürével, isteni finom, és nagyon egyszerű elkészíteni, teljesen új arcát mutatja meg ez az egészséges zöldség ebben a formában elkészítve!

Fűszeres sült karfiol, mintha Buffalo „csirkeszárny” lenne

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 dl liszt
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • só, bors
  • 1,5 dl ketchup
  • 2 evőkanál csiliszósz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, a szárrész külső, fás részét levágjuk, a zsenge belsőt is feldaraboljuk. A száraz alapanyagokat – a lisztet, a fokhagymaport, a római köményt és a pirospaprikát sóval és borssal – összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. A karfioldarabokat belemártjuk, a felesleget hagyjuk lecsöpögni, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 percet sütjük, megforgatjuk, és még 10 percre visszatoljuk.

Közben a ketchupot, a csiliszószt, az almaecetet és az olajat összekeverjük, majd a karfiolokat egy ecsettel lekenjük a fűszeres szósszal mindkét oldalukon, és még 15 percre visszatoljuk, amíg ropogósra sülnek.

Tálalhatjuk főételként körettel, vagy csak magában, mártogatóssal is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.