Írd be, mit keresel:

Sárgaborsóleves krémesen, pirított gombával

A sárgaborsólevesről - gondolom - mindenkinek a menzán felszolgált és levesnek titulált étel jut az eszébe elsőre, és ezért nem is túlságosan népszerű, de szerintem otthon elkészítve egészen más, ráadásul filléres, egyszerű és nagyon finom, és biztos, hogy jó étvággyal kanalazza majd az egész család.

Cookta - 2024.01.11.
Sárgaborsóleves krémesen, pirított gombával

A sárgaborsó méltatlanul mellőzött alapanyag szerintem, olcsó, kiadós és laktató, és remek melengető téli levest készíthetünk belőle alig pár alapanyaggal. Mivel gyakorlatilag teljesen szétfő, ezért sűríteni, rántani, habarni sem kell, önmagát sűríti be, és így sokkal egészségesebb is.

Forrás: Kard Éva

Mivel krémlevesről van szó, így a sűrűbb, krémesebb állaga miatt nincs szükség levesbetétre, nyugodtan elkanalazhatjuk magában is, de azért egy kis pirított gombával megbolondítva sokkal finomabb.

Forrás: Kard Éva

Sárgaborsó-krémleves pirított gombával

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db húsleveskocka
  • őrölt fehérbors
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 6 dl víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg gomba

Elkészítés: A sárgaborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.

Egy edényben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lecsepegtetett borsót is, és keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal és a kurkumával, majd öntsük fel a vízzel. Félig lefedve főzzük puhára a borsót.

Amikor már teljesen megpuhult, akkor állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután forraljuk ki, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük is, ha selymesebben szeretjük.

A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. Egy serpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ezután enyhén sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd pároljuk, pirítsuk készre.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd kanalazzuk rá a gombát, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.