Nemcsak hogy teljesen növényi alapanyagokat esznek az új táplálkozási irányzat követői, de délután 4-ig csak nyerset, abból viszont bármennyit, és degeszre is eszik magukat gyümölcsökkel, turmixokkal, zöldséggel és salátával - és fogynak, szépek és ragyogóak. A raw till 4 mozgalomnak egyre több követője van, de nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott.

A diétát Freelee, egy ausztrál lány találta ki, akinek súly és bőrproblémái voltak, és ezért tisztítókúrába kezdett, és egy hónapig csak banánt evett. Csodálatos módon a bőre megtisztult, és ki gondolná: 20 kilót fogyott, emellett kiegyensúlyozott és energikus lett. Nem állt vissza a kúra után sem a normál étrendre, hanem kikísérletezte azt az étrendet, ami a számára megfelelő. Ez pedig vegán, mentes minden állati alapanyagtól, délután 4-ig csak nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, 4 után viszont gyümölcsöt már nem, csak zöldséget, illetve hüvelyeseket, gabonát, tésztafélét, természetesen főzve. Képeket nem mentünk le innen-onnan, mert jogellenes, de a történet igaz - a linkekre kattintva megtalálható, és érdemes is meglesni, mert meggyőző.

Életmódját a közösségi oldalakon megosztva egyre nagyobb népszerűséget és követőtábort szerzett Freelee, és ma már nagyon sokan követik ezt az étrendet, ha nem is szigorúan, de nagyjából betartva. A magas szénhidráttartalomra és alacsony zsírbevitelre (HCLF - high carb low fat) fókuszáló diéta, vagyis inkább étrend, életmód sokak számára tökéletes megoldás, csak a sok vízre - napi 2,5-3 liter - és a B-12 vitamin pótlására kell figyelni, ami amúgy minden vegán étrendet követőnek ajánlott. A tapasztalat szerint nincs puffadás, vízvisszatartás, az ideális testsúly ezzel az étrenddel elérhető és megtartható - miközben annyit lehet enni, amennyit csak szeretnénk, nem számolgatva a kalóriákat.

A zsiradékot minimalizálja ez a diéta, olajos magokból, magvajakból, avokádóból, tahiniből, vagyis szezámkrémből optimális és egészséges mennyiség juttatható a szervezetbe, ha változatosan étkezünk, és a sót is ellenjavallja, ahol csak lehet, mert alapban sok félész élelmiszerben - például a főtt konzerv hüvelyesekben, babban, lencsében, csicseriborsóban, paradicsomszószban - már van.

Ellenpéldák is vannak, akiknek nem jött be ez az étrend - őszintén szólva nekünk is kicsit radikálisnak tűnik -, de 1-2 hétre érdemes kipróbálni és megtapasztalni, mennyire jótékony a mi szervezetünknek, mert ez személy szerint változhat. Az biztos, hogy érdemes rákeresni a legkedveltebb videómegosztón, mert nagyon jó és egészséges, kreatív receptötleteket találunk, amiket akár nem vegán étrendben is egyszer-egyszer kipróbálhatunk!