Írd be, mit keresel:

Szuper fehérjeforrás olcsón – fedezd fel a hüvelyeseket!

Régen alapélelmiszereink voltak a hüvelyesek, ahogy azt a mindenki által ismert népdal kezdete, a "csicseriborsó, bab, lencse" is mutatja, és ma már sokkal inkább átvette a fehérjedús növényi alapanyagok helyét a hús, illetve a különböző tejtermékek, a hüvelyesek pedig szinte teljesen eltűntek, és csak ritkán használjuk őket. Pedig ha egészségesebben és környezetkímélőbben szeretnénk élni és táplálkozni, akkor érdemes újrafelfedezni őket, több okból is!

Cookta - 2024.01.22.
Szuper fehérjeforrás olcsón – fedezd fel a hüvelyeseket!

Sokan választják mostanság a vegán vagy vegetáriánus étrendet, de nemcsak nekik jó döntés gyakran és rendszeresen fogyasztani hüvelyeseket. Egyrészt gazdag fehérjeforrásról van szó, másrészt jóval több, a szervezet számára nagyon is fontos rostot tartalmaznak, mint az állati fehérjék, de mellettük szól az is, hogy:

1. Sokkal olcsóbbak, fillérekért beszerezhetjük száraz és konzerv, már főtt formában is, legyen az lencse, csicseriborsó, vörös, fehér vagy fekete bab, de ide tartozik a sárgaborsó, a felesborsó, a vöröslencse és a szójabab, illetve a belőle készülő termékek, így a tofu is.

2. Nagyon egyszerűen elkészíthető – ha konzerv formában vesszük, akkor pikk-pakk egy kis fűszer hozzáadásával kiadós fogássá alakíthatjuk. Ha szárazon, akkor többnyire érdemes beáztatni a makacsabb hüvelyeseket náhány órára, hogy gyorsabban megfőjenek, és mindegyik nagyon változatosan ízesíthető, párosítható más zöldséggel.

3. Az előállításukhoz, megtermelésükhöz sokkal kevesebb víz és energia kell, mint hús, tojás vagy tejtermék esetén, és ha nem is mondunk le az állati alapanyagokról, akkor is csökkenthetjük a környezeti károkat, ha nagyobb arányban fogyasztunk hüvelyeseket – és egyidőben kevesebb húsfélét, sajtot…

Húsmentes csilis bab >>

4. Sokszor az az ellenérv a hüvelyesek ellen, hogy felfúj, de ez csak részben igaz. Ha ritkán fogyasztjuk, akkor igen, ha beillesztjük az étrendünkbe, akkor a rendszeres fogyasztással a szervezetünk hozzászokik, és ez a kellemetlen jelenség eltűnik, ráadásul egy kis babérlevél és kömény, római kömény hozzáadásával könnyebben emészthetővé is tehetjük a főzés során ezeket a szuperegészséges alapanyagokat.

5. Minden hüvelyes alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, vagyis lassan, fokozatosan emésztjük, sokáig laktat és nem dobja meg a vércukorszintet, és nemcsak az ebédbe vagy a vacsorába illeszthető bele valamilyen formában, de akár reggelibe – sokan például egy kis főtt konzerv fehér babot tesznek a reggeli smoothie-ba, ami krémesebbé, sűrűbbé, táplálóbbá teszi, hosszabban teltségérzetet ad, az íze pedig egyáltalán nem érződik.

6. A hüvelyeseket állítólag 6 ezer éve fogyasztjuk és termesztjük, a világ minden táján léteznek ezzel az egészséges alapanyaggal készülő igazi klasszikusok – ideje felfedezni újra!

Mindenmentes lencsekrémleves >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.