Írd be, mit keresel:

Sütőtökös-fetás quinoa – isteni és egészséges salátának

A quinoa az utóbbi évek nagy felfedezettje, kicsit diós ízével, ruganyos állagával tényleg nagyon finom, és nem mellesleg nagyon egészséges. Ha salátának készítjük, sütőtökkel és fetával, akkor kiadós is, vega főételként vagy köretként is tökéletes.

Cookta - 2024.01.26.
Sütőtökös-fetás quinoa – isteni és egészséges salátának

Év elején mindenki igyekszik egészségesebben élni és étkezni, több zöldséget és növényi alapanyagot beilleszteni az étrendjébe. A quinoa ehhez nagyon jó alap, hiszen azon kevés növényi források egyike, amelyek teljes értékű fehérjét tartalmaznak, megtalálható benne mind a 9 aminosav, amelyre a szervezetnek szüksége van, és amelyet állati eredetű alapanyagok hiányában nehéz biztosítani a szervezet számára.

A quinoa első ránézésre drágának tűnhet, de nem mindegy, hol vásároljuk, van, ahol kimondottan jó árban kapható, másrészt főzés közben megduzzad, így szapora, nem mellesleg pedig magas fehérjetartalmának köszönhetően nagyon jól telít és laktat is, ha pedig nem simán magában, hanem zöldségekkel kombinálva készítjük – mint ennél az isteni salátánál -, akkor kimondotta kiadóssá válik egycsapásra. Az édeskés sütőtök, a sós sajt, a ropogós napraforgóbél, a kicsit csípős rukkola és a ruganyos kis quinoaszemek kombója nagyon rendben van!

Sütőtökös-fetás quinoasaláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg quinoa
  • 5 dl alaplé vagy víz + bio leveskocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg sütőtök
  • 2 nagy marék rukkola
  • 15 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • maréknyi pirított napraforgóbél
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors

Elkészítés: A quinoát szűrőbe téve alaposan leöblítjük, majd az alaplével – vagy a vízzel és a belemorzsolt leveskockával -, illetve egy egész gerezd fokhagymával feltesszük főni, ha forr, takarékra vesszük, 15 perc alatt megfőzzük, majd a tűzről levéve, lefedve, saját gőzében hagyjuk még 5 percet pihenni.

Közben a sütőtököt meghámozzuk, 1 centis kockára vágjuk, és forró, sós vízben 8-10 perc alatt puhulásig főzzük, majd leszűrjük.

A quinoát egy tálba öntjük, eldobjuk belőle a fokhagymát, hozzáadjuk a sütőtököt és a rukkolát, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a napraforgómaggal, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk.

Jót tesz neki, ha egy kicsit tud pihenni, hogy az ízek összeérjenek, de akár azonnal is tálalhatjuk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.