Írd be, mit keresel:

Füstölt lazacos-sajtkrémes falatkák

A karácsonykor feltálalt előételek sorát ezzel a lazacos-sajtkrémes falatkákkal folytatnám, melyet ízlés szerint akár szilveszterre is elkészíthetünk. 

Cookta - 2020.12.04.
Füstölt lazacos-sajtkrémes falatkák

Forrás:
https://gizi-receptjei.blogspot.com/

A keksz tésztáját szintén egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrtam ki, majd közvetlen tálalás előtt állítottam össze a kis falatkákat, nehogy a keksz elázzon a lazactól, és a krémtől. A sajtkrémhez natúr philadelphia krémsajtot és reszelt füstölt sajtot kevertem simára, mely nagyon jól illett a füstölt lazachoz, és a mákos-sós kekszhez. A siker természetesen nem maradt el, és szinte pillanatok múlva már csak az üres tányér nézett vissza rám.

Hozzávalók:

  • 20 dkg Philadelphia krémsajt (natúr)
  • 10-15 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg füstölt lazac
  • őrölt fehér bors

A krémsajtot enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd keverjük simára.

A füstölt sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a fűszeres krémsajthoz.

A lazacot vágjuk fel az előzőleg megsütött mákos-sós keksz méretűre, majd a leeső darabokat ízlés szerint vágjuk fel, és tegyük félre a díszítéshez.

Forrás:
https://gizi-receptjei.blogspot.com/

Mákos-sós keksz hozzávalói:

  • 15 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek mák (egész)
  • só (ízlés szerint)
     

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (vigyázzunk mert a mák hamar megég, így amikor elkezd pattogni, rögtön vegyük le, nehogy megégjen)
Amikor a mák megpörkölődött (ez pár pillanat) rögtön vegyük le, és öntsük át egy tányérba, majd hűtsük ki teljesen.

A lisztet keverjük össze a teljesen kihűtött mákkal, a sóval, (én 1 mk sót adtam hozzá) majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd egy sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra. (ha túl száraznak találnánk, akkor gyúrás közben egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután ízlés szerinti formával szúrjuk ki, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép világos színűre. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a kihűlt kekszre helyezzünk rá egy méretre vágott lazacdarabot, majd kanalazzunk rá a sajtkrémből, végül pedig helyezzünk rá egy kekszet. Ezután ízlés szerint díszítsük egy kevéske krémmel, és a maradék lazacdarabkákkal. (közvetlenül tálalás előtt készítsük el a falatkákat, mert különben a keksz elázik a haltól, és a sajtkrémtől).

Jó étvágyat hozzá!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.