Írd be, mit keresel:

3 + 1 zseniális céklaleves

A cékla nemcsak ecetes savanyúság alapanyaga, hanem egy remek zöldség, ami egész télen kapható, tele vitaminokkal és vassal, és sokféle módon felhasználható nyersen, főve és sütve is.
Cookta - 2016.01.26.
3 + 1 zseniális céklaleves

A céklának egyetlen rossz tulajdonsága, hogy erős festőanyaga megszínezi a kezünket a feldolgozáskor, de ezen egy gumikesztyűvel egyszerűen segíthetünk. Amúgy rengeteg vasat tartalmaz, ami a nőknek igazi kincs, de sok káliumot, kalciumot, foszfort és ként is, valamint gazdag A-, B- és C-vitaminban, így antioxidánsokban is.

A piacon és a zöldségeseknél egész télen kapható igen baráti áron ez az egészséges zöldség, aminek a kalóriatartalma is igen szerény (100 g = 31 kcal), így érdemes mindennap fogyasztani valamilyen formában.

Ha céklát főzünk savanyúságnak, érdemes kicsit többet feltenni, mert remek leves készíthető belőle. Ráadásul a főtt cékla eláll néhány napig a hűtőben, így időszűkében jól bevethető gyors vacsorának. Többféle változatot is mutatunk a fűszerezésre, mert sokféle ízvilág illik ehhez a szuper zöldséghez.

Forrás:
iStock

Tejszínes céklakrémleves római köménnyel

Hozzávalók: 3 közepes főtt cékla, 2 dl tejszín, 1 teáskanál őrölt római kömény, só, bors, 1/2 citrom leve, 4 evőkanál tejföl

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk, felkockázzuk, mixerbe tesszük a tejszínnel, citromlével, sóval, borssal, római köménnyel, valamint 2 dl vizet hozzáadva addig pépesítjük, míg homogén és krémes állagot kap, összeforraljuk.

A levest tálakba merjük, 1-1 evőkanál tejfölt adunk hozzá. Sajtos pirítóssal tálalva a legfinomabb.

Céklakrémleves kókusztejjel és curryvel

Hozzávalók: 3 közepes főtt cékla, 2 dl kókusztejszín, 1 teáskanál curry, 1 kávéskanál koriander (mag), só, bors, 1/2 lime leve

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk, felkockázzuk, mixerbe tesszük a kókusztejszínnel, a lime levével és a fűszerekkel, valamint 2 dl vizet hozzáadva addig pépesítjük, míg homogén és krémes állagot kap. Összeforraljuk.

Pirított kókuszcsipsszel megszórva tálaljuk, de nagyon jól illik hozzá a fokhagymával kevés olajon sült garnéla is.

Forrás:
iStock

Szarvasgombás céklakrémleves posírozott tojással

Hozzávalók: 3 közepes főtt cékla, 2 dl tejszín, 1 csipet reszelt szerecsendió, néhány szál snidling, só, bors, 1/2 citrom leve, 4 tojás, 1 evőkanál fehérborecet, szarvasgombás olaj

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk, felkockázzuk, mixerbe tesszük a tejszínnel, citromlével, sóval, borssal, valamint 2 dl vizet hozzáadva addig pépesítjük, míg homogén és krémes állagot kap. Összeforraljuk.

Egy edényben vizet forralunk, sózzuk, hozzáadjuk a fehérborecetet. Amikor forr, mérsékelve a hőmérsékletet óvatosan beleütjük a tojásokat, és 2-3 percig gyöngyözve főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

A levest tálakba szedjük, beletesszük a posírozott tojásokat, megszórjuk a felaprított snidlinggel, és néhány csepp szarvasgombás olajjal megcsepegtetve tálaljuk.

+1 Borscs

A tartalmas orosz, pontosabban ukrán eredetű céklás leves gazdag egytálételnek is beillik, ehhez nem főtt, hanem nyers cékla az alap, de nagyon jól variálható, egyszerűen összeállítható fogás. Recept és variációs lehetőségek itt >>>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.