A tél végéhez közeledve már ugyancsak kívánjuk a friss ízeket, a ropogós és zsenge zöldségeket. Szerencsére retek van a piacon, egészséges és friss, és könnyedén készíthetünk vele izgalmas levest, főételt.

Sok zöldfélét és gyümölcsöt már egész évben kapni, de akinek az is szempont, hogy a helyi termelőket válassza és ne támogassa a zöldségek utaztatását a világ távoli pontjaiból, az is talál vitaminokban gazdag, egészséges alapanyagot tavaszváró fogások készítéséhez. Az Alföldön termálvizes fóliasátrakban gyakorlatilag nulla energiafelhasználással termesztenek primőr zöldségeket a fóliasátrakban, így ha fontos szempont a fenntartható fejlődés, akkor érdemes termelői piacokon keresgélni friss zöldségeket.

Olcsó, vitamindús, kalóriaszegény alapanyag a retek
Olcsó, vitamindús, kalóriaszegény alapanyag a retek
Forrás:
iStock

A zsenge spenót, fejes saláta és újhagyma mellett friss hónapos és sörretket is találunk a piacon, ami szendvics mellé önmagában is remek, de komplett fogást is készíthetünk belőle, sőt a retek levelét is felhasználhatjuk, mert isteni finom!

Reteklevél-krémleves

Hozzávalók: 2 szál újhagyma, 3 közepes krumpli, 3 sörretek vagy 2 csokor hónapos retek friss zöldje, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, esetleg 1-2 dl tejszín

Elkészítés: A felaprított újhagymát és felkockázott krumplit megfuttatjuk a forró olívaolajon, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel (vagy még jobb, ha alaplével), és 10-15 percig főzzük. Közben megmossuk a retek levelét, durván összevágjuk, majd a krumplis léhez adjuk, 2-3 percig hagyjuk, hogy összeessen a levél, de a színe még megmaradjon. A tűzről lehúzva botmixerrel krémesítjük. Tejszínnel selymesíthetjük, de anélkül is nagyon finom. A tetejét megszórhatjuk tálaláskor reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockával.

Forrás:
Filléres, egészséges, 15-20 perc alatt elkészül a reteklevél-krémleves

Ha diétás, ugyanakkor frissítő, fogásra vágyunk, készíthetünk salátát - hígabbra hagyva akár levest - retekből kígyóuborkával és kefirrel. Önmagában is remek, de egy szelet grillezett csirkemellhez, akár rántott húshoz, halhoz is jól illik.

Okroshka

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 csokor hónapos retek, 2 szál újhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A megmosott uborkát felkockázzuk, a retket félszeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, majd mindezeket tálba tesszük. A kefirbe keverjük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és petrezselymet, sózzu és borsozzuk, majd a zöldségekre öntjük, elkeverjük. 15-20 percet érdemes pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek kissé összeérjenek.

Az okroshka ukrán étel, tavasszal vitamindús saláta, nyáron hűsítő leves is lehet
Az okroshka ukrán étel, tavasszal vitamindús saláta, nyáron hűsítő leves is lehet
Forrás:
iStock

Ha télen mégis jobban esik a főtt, sült fogás, tökéletes köret is készülhet retekből, méghozzá sütve, fűszeresen. Hónapos és sörretek is jó hozzá!

Fűszeres sült retek

Hozzávalók: 3 sörretek vagy 2 csokor hónapos retek, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt római kömény, só

Elkészítés: A retket megmossuk, a zöldjét levágjuk (és levest főzünk belőle). A hónapos retket félbe, a sörretket cikkekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, belerakjuk az előkészített retket, megsózzuk, majd lefedve 5 percig sütjük. Ekkor megforgatjuk, megrázzuk, hogy minden oldalon piruljanak-süljenek, meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a római köménnyel, és még 2-3 percig sütjük. Köretként kínáljuk bármilyen sült húshoz, halhoz, akár sajthoz is. Ha nincs otthon épp római kömény, más hangulatú, de nagyon finom kakukkfűvel is!

Pillanatok alatt elkészül a kellemesen fűszeres sült retek
Pillanatok alatt elkészül a kellemesen fűszeres sült retek
Forrás:
iStock