Írd be, mit keresel:

A tökéletes házi kenyér

Bár egyre több kézművespékség nyílik finom kenyerekkel és péksüteményekkel, a jó házi kenyér felülmúlhatatlan, ráadásul tudjuk, mi van benne, és kimondottan olcsó. Elkészítése nem bonyolult, csak egy kis türelemre van szükség. Mutatjuk is a receptet!

Cookta - 2016.02.05.
A tökéletes házi kenyér

Megfelelő arányok, szoba-hőmérsékletű és langyos alapanyagok, kelesztési idő betartása – nagyjából ennyi a titka a tökéletes házi kenyérnek. Ha a kamrából vesszük elő a lisztet, hagyjunk neki időt, hogy kissé felmelegedjen, ne nehezítsük az élesztő munkáját. Figyeljünk arra is, hogy az élesztő legyen friss, mert ezzel lesz megfelelően könnyű a kenyerünk. És ne spóroljunk az idővel, hagyjuk, hogy kellően megkeljen a kenyerünk.

Ilyen a tökéletes, könnyű kenyér, ropogós héjjal

Ilyen a tökéletes, könnyű kenyér, ropogós héjjal

Az alapreceptünk egy fehér kenyér, amit természetesen lehet variálni fűszerekkel, ízesítőkkel, lisztekkel, magokkal, de formázhatjuk zsemlének, bagettnek is. Mediterrán hangulatú kenyeret kapunk, ha aszalt paradicsomot és kakukkfüvet teszünk bele, sajtok mellé nagyon jól illik a dióval és mazsolával gazdagított tészta, de kerülhet bele lenmag, napraforgómag, szezám is. A liszt egy részét cserélhetjük rozslisztre vagy teljes kiőrlésű lisztre, de figyeljünk akkor a megfelelő állagra: valószínűleg több folyadékot vesz fel így a kenyértészta.

Házi kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés: Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, elkeverjük, hogy feloldódjon, majd hozzáadjuk a cukrot. Hagyjuk felfutni kb. 20 percig, szobahőmérsékleten.

Amikor felfutott, hozzáadjuk az olajat.

Addig kimérjük a lisztet, majd hozzákeverjük a sót.

Beleöntjük fokozatosan a felfutott élesztős-olajas vizet, és elkezdjük összedolgozni a tálban, majd a deszkára borítva összegyúrjuk.

Gombóccá formáljuk, és egy kilisztezett tálban, konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 2 órát.

Ha megkelt, deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, és sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük.

Éles késsel 3-4 helyen bevágjuk a tetejét, és addig hagyjuk kelni, míg a sütő előmelegszik 180 fokra.

180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük.

Kihűlés után szeleteljük.

Jó étvágyat!

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.