Írd be, mit keresel:

Bolognai, a leghíresebb olasz ragu

Sok városhoz köthető egy-egy étel, de talán mind közül a legismertebb világszerte a bolognai. Elkészítése lehet egyszerű és összetett, de a középutas megoldással is tökéletes tésztaszószt kapunk. És mutatjuk az eredeti receptet is!
Cookta - 2016.02.24.
Bolognai, a leghíresebb olasz ragu

Azt mindenki tudja, hogy a bolognai ragu egy alapvetően húsos-paradicsomos szósz, amit leggyakrabban spagettivel vagy más tésztával, illetve lasagnelapok közé rétegezve fogyasztunk. Az már kevésbé ismert, hogy mi is kell az eredeti recept szerint az igazi bolognaihoz, amit 1982-ben tettek hivatalossá és nyilvánossá. Ezek szerint a hozzávalók: marhahús, császárszalonna (illetve az olasz pancetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és esetlegesen egy kis tej vagy tejszín a selymesítéshez.

Forrás:
Hámori Zsófia

Mint minden receptnél, itt is igaz, hogy nem kell ragaszkodnunk az eredeti recepthez, hanem ízlésünk és hangulatunk szerint variálhatjuk, de érdemes ismerni az alapokat. A marhahús felét kiválthatjuk sertéshússal, vagy akár használhatunk pulykát, ha a soványabb húsokat kedveljük. A bolognainál mindig a hús dominál, a paradicsom csak kiegészítő, és a vörösbort sem érdemes kihagyni belőle. Bolognában leginkább tagliatellével, azaz szélesmetélttel tálalják, szerintük a spagetti túl vékony, nem tartja meg a gazdag húsos ragut, és szinte kötelező mellé egy pohár vörösbor.

Forrás:
Hámori Zsófia

Bolognai spagetti

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spagetti tészta
15+15 dkg darált marha- és sertéshús
30 dkg passzírozott paradicsom
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kisebb sárgarépa
1,5 dl száraz vörösbor
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál aprított petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés: A finomra aprított hagymát és fokhagymát olívaolajban megdinszteljük.

Az apróra felkockázott sárgarépát beleszórjuk, majd hozzáadjuk a darált húsokat is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a húsok már barnulnak és a répa el nem kezd puhulni.

Ekkor hozzáadjuk a vörösbort, az oregánót és a bazsalikomot, felöntjük a passzírozott paradicsommal. Kis lángon, kevergetve kb. 20 percig főzzük.

A végén megkóstoljuk: ha szükséges, sózzuk vagy fűszerezzük utána, ekkor forraljunk rajta még egyet.

Közben a spagettit fogkeményre (al dente) megfőzzük enyhén sós vízben, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.

A frissen kifőzött tésztára kanalazzuk a mártást, frissen aprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.