A Caesar vagy Cézár saláta valóságos legenda, világszerte ismerik és kedvelik, bár leggyakrabban nem az eredeti recept alapján készül... Érdemes megismerni a történetét, a receptet és a variációkat is!

Ezt a salátát először Caesar Cardini olasz származású séf készítette 1924-ben, a mexikói Tijuana város egyik szállodájában, ami az Egyesült Államok határán található, szinte egybeépülve San Diegóval. A legenda szerint július 4-én, az amerikai nemzeti ünnepen a nagy forgalom miatt kifogytak az alapanyagokból, és a séf úrnak a raktáron lévő alapanyagokból kellett improvizálnia. Elég jól sikerült, hiszen világsikert hozott készítőjének, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben a salátában nem volt se pirított csirke, se grillezett rák, mint ahogy a mai változatokban.

Az eredeti hozzávalók római saláta, kenyérkocka, olívaolaj, fokhagyma, bors, szardellapaszta, Worcestershire-szósz, tojás és parmezán. A kellemesen diós ízű római saláta nálunk sajnos ritkán kapható, kompromisszumként használhatunk helyette jégsalátát vagy az egyre gyakrabban feltűnő szívsalátát. A Worcestershire-szószt és a szardellát nem érdemes kihagyni, mert ez adja meg a saláta igazi karakterét.

Természetesen eltérhetünk az alaprecepttől, gazdagíthatjuk pirított csirkemellfalatkákkal, adhatunk hozzá paradicsomot, a grillezett fokhagymás rák is jól illik a Cézár-öntet ízvilágához, de a pirított kenyérkockát ne hagyjuk el!

Cézár-saláta

Hozzávalók 4 személynek:
A salátához:

  • 1/2 fej jégsaláta / római saláta
  • 20 dkg csirkemellfilé
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 4 szelet toast-kenyér
  • kevés olaj a csirkemell sütéséhez
A dresszinghez:
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • csipetnyi cukor

  • bors
  • kevés szardellapaszta

Elkészítés: Az öntethez a hozzávalókat kézi habverővel simára keverjük, majd hűtőben tesszük, míg a többi hozzávalót előkészítjük.

Mustár, majonéz...

Olívaolaj...
Olívaolaj...
Méz, szardella, só, bors, Worchestershire-szósz, fokhagyma...
Méz, szardella, só, bors, Worchestershire-szósz, fokhagyma...

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és egy vastag aljú serpenyőben, kisebb adagokban kevés olajon kisütjük.

A salátát összetépkedjük vagy felcsíkozzuk, a paradicsomot felkockázzuk, mindkettőt tálba tesszük.

A kenyeret felkockázzuk, és abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, megpirítjuk, és a saláta tetejére szórjuk a csirkemellkockákkal együtt.

Végül az öntettel meglocsoljuk, jól összeforgatjuk, tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia

A saláták nemcsak nyáron esnek jól, hanem egész évben. Ropogósak és könnyedek, izgalmasak és fűszeresek, tartalmasak és laktatók. Elkészíthetjük ínycsiklandó előételként, köretként, frissítő zárófogásként, desszertként vagy akár főételként is. 170 recept egy kötetben, itt meg is rendelheted!