A kínai kifőzdék és gyorsbüfék egyik legkedveltebb étele a vastag bundában kisütött csirkemellfalatka, amit édeskés és fűszeres szószban megforgatva, szezámmaggal meghintve tálalnak. A recept pofonegyszerű, és gyorsabban elkészül, mint ha leugranánk érte a kínaihoz.

A város és az ország is tele van kínai gyorséttermekkel, vannak jók és kerülendők is, a nagy kínálatból biztosan mindenkinek van bevált helye. Ezeknek a kifőzdéknek a kínálata nem túl széles, és ízviláguk is hasonló. Talán épp ezért az egyik legnépszerűbb a kínálatban az illatos-omlós, ami ha épp friss és nem túl olajos, akkor valóban nagyon finom.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes otthon elkészíteni, egyrészt kiadósabb, másrészt így biztosak lehetünk abban, hogy friss, és az sem utolsó szempont, hogy az édeskés szószt a saját ízlésünkre finomíthatjuk.

A csirkemellet bepácolhatjuk előtte, ha van időnk és eszünkbe jut, a fokhagymás tej ehhez tökéletes, de az sem baj, ha ez elmarad: elég fűszeresek lesznek a falatkák a szósztól.

Köretnek rizs vagy tojásos rizs, zöldséges rizs illik hozzá a leginkább, ezt érdemes a hús sütése előtt feltenni főni, mert a csirkével villámgyorsan készen leszünk, és frissen a legfinomabb!

Illatos-omlós csirke

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé

  • őrölt bors
A mázhoz:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 dl paradicsompüré
  • 1/2 dl szójaszósz
A bundázáshoz:
  • 2 evőkanál (kukorica)keményítő
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 2 kávéskanál sütőpor
A sütéshez:
  • olaj
A tálaláshoz:
  • pirított szezámmag
  • 1/2 csomag újhagyma

Elkészítés: A mázhoz a szójaszószt egy tálkába öntjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és a mézet, belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük.

Az újhagymát felaprítjuk.

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és pihentetjük addig, amíg a tésztát a bundázáshoz elkészítjük.

A bundához a lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, simára keverjük a vízzel, beleütjük a tojást, ezzel is alaposan elkeverjük.

A masszában megforgatjuk a felkockázott húst, és forró olajban kisütjük.

Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, majd leöntjük az előre elkészített páccal, megszórjuk szezámmaggal és a felaprított újhagymával.

Rizzsel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia

A kínai konyha mellett érdemes felfedezni a keleti ízvilág titokzatos és lenyűgöző kínálatát. A Keleti ételek számtalan húsmentes és húsos ételt, különleges, de könnyen elkészíthető specialitást ajánl, fűszerkombinációkat és mesés ízeket ebben az izgalmas könyvben.