Írd be, mit keresel:

Kimchi, Korea kedvence

A nálunk is egyre népszerűbb ázsiai konyhák közül a koreai még szinte ismeretlen, de a kimchit mindenképpen érdemes megismerni és kipróbálni, mert nemcsak finom és egyszerű, de nagyon egészséges is.

Cookta - 2016.02.18.
Kimchi, Korea kedvence

A kimchi tulajdonképpen egy savanyított, erjesztett zöldségétel, amelyet leggyakrabban kínai kelből készítenek, sok fűszerrel. A kínai kel mellé gyakran kerül uborka és a mi sörretekünkhöz hasonló fehér színű retek, ezek mind könnyen kovászolódnak, fermentálódnak. Fűszerként újhagymát, chilit, gyömbért és fokhagymát használnak különféle arányban, mindenesetre ezek a tisztító hatású ízesítők is hozzájárulnak ahhoz, hogy az erjesztett, tejsavakban gazdag salátaféle szuperegészséges étel legyen.

Forrás:
iStock

A kimchit Koreában nagy mennyiségben készítik – mint nálunk a szintén erjesztett savanyú káposztát –, és rendszeresen fogyasztják szinte minden étkezéskor: kísérője leveseknek, rizsnek, húsoknak és halaknak, sőt még levest, úgynevezett kimchitkukot is készítenek belőle. Rengeteg változata létezik, a hozzávalók, a fűszerezés és a levesessége határozza meg, éppen melyik kimchi-fajtáról van szó. Érdekesség, hogy a szöuli kimchi-múzeum 187 különböző változatot ismer és különböztet meg.

Kimchitkuk, a kimchiből készülő forró koreai leves

Kimchitkuk, a kimchiből készülő forró koreai leves
Forrás:
iStock

A mindig alapzöldségnek számító kínai kel mellett kerülhet bele a hagyományosnak számító retek, uborka és újhagyma mellett vékony csíkokra vágott sárgarépa és karalábé, az újhagyma pedig helyettesíthető szálasra vágott póréval. A szójaszósz helyett/mellett gyakran kerül bele karakteres ízű halszósz, osztrigaszósz, aki szereti, ezzel is bátran kipróbálhatja.

Kimchi

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb kínai kel
  • 2 sörretek
  • 4 szál újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 2-3 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál olaj
  • chili ízlés szerint
  • szójaszósz

Elkészítés: A kínai kelt hosszában négybe, majd nagyobb kockákra vágjuk, a retket vékony cikkekre, az újhagymát 3-4 centis darabokra vágjuk. Tálba tesszük, megsózzuk, szójaszósszal is meglocsoljuk (ez is sós!), és lefedve legalább 6 órát pihentetjük.

A zöldségek ezalatt az idő alatt levet eresztenek, ezt átöntjük egy másik tálba. Ebbe keverjük a zúzott fokhagymát, a chilit, a reszelt gyömbért, az almaecetet, a mézet és az olajat, elkeverjük, majd visszaöntjük a zöldségekre, és lefedve szobahőmérsékleten erjesztjük 2 napig.

Fogyaszthatjuk előételként vagy savanyúságként rizs és sült hús, hal mellé is.

Olcsó, egyszerű és nagyon egészséges a kimchi

Olcsó, egyszerű és nagyon egészséges a kimchi
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.