Az olasz konyha egyik fő alapanyaga a tészta, rengeteg formában, méretben, számtalan raguval, ízesítéssel készül. A lasagne vékonyra nyújtott tésztalapokból és fűszeres raguból, szószból, esetenként besamelből és sajtból áll. A tésztalapok közé kerülhet húsos, halas vagy épp zöldséges töltelék, ám fontos, hogy szaftos, lédús legyen, mert a tészta sülés közben sokat magába szív, ennek a komponensnek is átveszi az ízét.

Talán a legnépszerűbb és a legelterjedtebb a bolognai lasagne, Emilia-Romagna régió specialitása, amibe paradicsomos-húsos ragu és besamel is kerül, a tetejére pedig reszelt parmezán, esetleg mozzarella. A húsmentes lasagnék toplistáját a spenótos változat vezeti, amit Olaszországban leggyakrabban ricottával készítenek, leggyakrabban friss tésztából.
A tésztát persze vehetjük készen, a spenót is lehet fagyasztott, így tényleg egyszerűen és gyorsan összeállítható ez a kiadós, tartalmas és isteni egytálétel.

Spenótos-ricottás lasagne
Hozzávalók:
- 12 lap lasagnetészta
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál liszt
- 6 dl tej
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
- 25 dkg ricotta
- 50 dkg fagyasztott spenót
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a felolvasztott vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot, összemelegítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2-3 perc alatt összeforraljuk, sózzuk.



Egy másik lábasban elkészítjük a besamelt: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Tejjel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.
Egy hőálló üvegtál aljába öntünk egy kis spenótot, ricottát teszünk rá, és lefedjük lasagnelapokkal.



Meglocsoljuk besamellel, megszórjuk reszelt sajttal, majd ismét lefedjük egy réteg lasagnelappal.



Így ismételjük a rétegezést, míg el nem fogynak az alapanyagok.

A tetejére spenótot teszünk, és megszórjuk sajttal.

170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna közben a teteje, akkor lefedjük alufóliával. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető.

Tésztakedvelőknek ajánljuk a csupa tésztás ételt kínáló szakácskönyvet. Különleges és hagyományos tésztafélék egész sorát ismerhetjük meg, különös figyelemmel a mediterrán konyha ízeire és remekeire. Az egész családnak készíthetünk tésztát – hússal, hallal, zöldségekkel, mártással, akár rétegezve, feltekerve és csőben sütve.