Írd be, mit keresel:

Olcsó, egyszerű és mindig jó: a krumplis tészta

A grenadírmars vagy gránátos kocka néven is ismert krumplis tészta egyike a legkiadósabb ételeknek. Gyakorlatilag elronthatatlan, kellemesen fűszeres, mindig bevethető fogás.

Cookta - 2016.01.14.
Olcsó, egyszerű és mindig jó: a krumplis tészta

Ahogy az elnevezése, úgy az elkészítése is változhat vidékenként a krumplis tésztának. A paprikás alap azonban mindig biztos pont, akár szalonnapirítással kezdjük a főzést, akár olajon dinszteljük hozzá a hagymát. Van, aki apróra vágott paradicsommal és paprikával is gazdagítja a pörköltalapot, amin majd a felkockázott krumpli fő, más fokhagymát ad inkább a szafthoz. A kockatészta megint csak fix pont, de van, aki a kifőtt tésztát keveri a kissé összetört paprikás krumplihoz, más bővebb lére hagyja a krumplit, és ebben főzi meg a kockatésztát. Gyakorlottak házi gyúrt tésztával készítik, természetesen így az igazi, bár ez az étel gyors és egyszerű elkészítését némileg befolyásolja…

A krumplis tészta burgonyás tészta néven már Magyar Elek, a híres gasztronómus 1935-ben megjelent Az Ínyesmester ezer új receptje című kötetében szerepel, és eredete a 19. század végére tehető. Az Osztrák–Magyar Monarchiában a katonák, így a gránátosok leggyakrabban tésztát, főzeléket kaptak, ritkábban szerepelt hús az ellátmányban. Mivel az olcsóság mellett az egyszerűség is szempont volt, így a legenda szerint gyakran készült ez a krumplis-tésztás fogás is a katonák számára, innen kapta a gránátos kocka és grenadírmars elnevezést.

Krumplis tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb fej krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • ½ dl olaj
  • bors
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 25 dkg fodros kockatészta

Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Pörköltalapot készítünk: egy lábasban kis olajon megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.

A megpucolt és felkockázott krumplit a paprikás alaphoz adjuk, kis őrölt köménnyel fűszerezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy majd ellepje, és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára főzzük.

Egy másik fazékban, sós lobogó vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel.

A paprikás krumplit szétnyomkodjuk, hozzákeverjük a kifőzött tésztát.

Kicsit még összepirítjuk, és csemegeuborkával tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

További krumplis ételekhez ajánljuk ezt a könyvet

A krumplinak rengeteg elkészítési módja létezik, amelyhez a könyv számtalan ötlettel járul hozzá: a portugál burgonyás-babos levestől a saigoni salátán és a lazackroketten át a citromos halpitéig. A burgonyás-tejfölös muffin pedig kitűnő társ minden ital mellé vendégségben.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.