Írd be, mit keresel:

Répatorta van!

Az angolszász eredetű répatorta ma a világ egyik legismertebb és legkedveltebb süteménye, még világnapja is van: február 3. Utánajárunk, honnan ered, és miért ilyen népszerű!
Cookta - 2016.02.02.
Répatorta van!

Furcsamód ez az isteni sütemény kényszerűségből született, szűkösebb időkben, amikor a cukor drága vagy elérhetetlen volt, és az ételek édesítését máshogy kellett megoldani. A sárgarépa pedig elég édes és elterjedt volt ahhoz, hogy a süteményt megédesítse, sőt pudingot is készítettek vele.

Hosszú időre feledésbe merült ugyan ez a remek desszert, de a II. világáború idején a szükség miatt újra felfedezték, és nemcsak süteménybe, de kenyérbe, péksüteményekbe is használták lereszelve az édes gyökérzöldséget. Az egészséges alapanyagot ekkor már a brit kormány is népszerűsíteni kezdte: különféle kampányokkal hívták fel a lakosság figyelmét az olcsó és jól használható répás receptekre, mégpedig a Walt Disney által rajzolt répacsalád tagjaival.

Forrás:
iStock

A répatorta sikere azóta töretlen az angolszász országokban, és szép fokozatosan meghódtotta nemcsak Amerika, de Európa legtöbb cukrászdáját és kávézóját. A népszerűségét mutatja az is, hogy lett saját világnapja is: minden év február 3-án a répatortáé a főszerep.

A könnyen elkészíthető és hosszan friss répatorta rengeteg változatban süthető, különféle fűszerekkel és belevalókkal jól variálható. A klasszikusnak tartott répatortába kerül dió és mazsola, valamint fahéj, de természetesen rengeteg változat létezik, és úgy jó, ha mindenki a saját ízlésére formálja, így készíthetjük gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy reszelt citrushéjjal fűszerezve, a tésztát gazdagíthatjuk mandulával, mogyoróval, kókusszal, csokidarabokkal és bármilyen aszalt gyümölccsel. A liszt kiváltható darált zabpehellyel, de a répa is lecserélhető reszelt cukkinire, sütőtökre, de akár céklára is – igaz, ez már nem répatorta lesz.

Forrás:
iStock

A répatorta mára már szinte elengedhetetlen kiegészítője az édes sajtkrém, amit Amerikának köszönhetünk, mint ahogy azt is, hogy nemcsak tortaként, de muffinformában sütve is igen kedvelt ez a sütemény. Bár nem kalóriaszegény a mascarpone- vagy sajtkrémalapú krém, ami gyakran tölteléke, de szinte mindig bevonata a répatortáknak, nem beszélünk le róla senkit, mert egyszerűen ellenállhatatlanul finom, és nagyon jó kiegészítője az amúgy alapvetően egészséges süteménynek.

Bögrés répatorta

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1,25 bögre olaj (1 bögre = 2,5 dl)
  • 2 bögre cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 bögre liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 bögre reszelt sárgarépa

A mázhoz:

  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg krémsajt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés: Egy nagy tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a vaníliát, robotgéppel szép simára keverjük. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal összekeverjük, majd a tojásos alaphoz keverjük először a felét, majd a reszelt sárgarépa felét, majd a maradék lisztes keveréket, végül a maradék répát. Alaposan összeforgatjuk.

Egy tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk, és a masszát belesimítjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

Közben a mázhoz keverjük össze a vajat, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliakivonatot, és vonjuk be vele a kihűlt, formából kiborított répatortát.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.